OSMO IZDANJE

Međunarodni studentski filmski festival (STIFF): Naglasak na temi tijela

Ervin Pavleković

Za natjecateljski program mogu se prijaviti igrani, dokumentarni i animirani filmovi



RIJEKA – Nakon sedam i više nego uspješnih izdanja na kojima je prikazano više od 350 filmova iz cijelog svijeta, dokumentarnih, igranih, animiranih, eksperimentalnih, Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) poziva sve autore da prijave svoje filmove na osmo izdanje ovoga riječkog filmskog festivala svjetskih okvira koje će se održati od 4. do 7. studenoga ove godine u Rijeci.
Za natjecateljski program mogu se prijaviti igrani, dokumentarni i animirani filmovi koji su nastali do 1. siječnja 2018. godine, a mogu trajati do 60 minuta. Prijave su otvorene i za debitantske filmove bivših studenata i za eksperimentalne filmove. Svi filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili imati titlove na engleskome jeziku. Filmovi se primaju isključivo putem platforme Film Freeway zaključno s 30. svibnjem 2021. godine. Žiri festivala birat će najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, a publika će imati priliku odabrati i svojeg favorita kojem će biti dodijeljena nagrada publike.


Filmski festival STIFF otvoren je po pitanju sadržaja, stoga prima filmove različitih tematskih preokupacija. Ipak, ove će godine, po želji organizatora, poseban naglasak biti na temi tijela. Želja je produbiti shvaćanje tijela i tjelesnosti, odnosno razumijevanje odnosa tjelesnosti i pokretne slike kroz promišljanje tijela autora, tijela filma, tijela gledatelja te samog tijela na filmskome platnu. Pitanja ili problematika koja proizlazi iz takva odnosa jesu – odnos tijela i pokretne slike, odnos tijela i kulture, odnosno način na koji kultura upisuje značenje u tijelo. Nadalje, pitanje je i u kakvom je odnosu naše tijelo sa svijetom koji nas okružuje; povezuje li nas ono ili odvaja te jesmo li nadišli tabu tjelesnosti. Posljednje, kada je tijelo medij spoznavanja, interakcije i intimnosti sa svijetom, a kada ono postaje prostor nelagode i sputanosti.


Međunarodni studentski filmski festival, odnosno Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u suradnji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC), s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma, stoga je prvi takav festival u Hrvatskoj. Festival koji je posvećen promociji studentskih filmova i jačanju filmske i videoprodukcije u Hrvatskoj i regiji, ujedno i pruža uvid u radove drugih filmaša, čime potiče razmjenu ideja, potiče na suradnju u području filma, videa i animacije. Ulaz na projekcije ovog neprofitnog festivala je besplatan, s ciljem upoznavanja publike sa studentskim filmovima iz cijeloga svijeta. STIFF je organiziran u partnerstvu s Art-kinom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
Više informacija o festivalu može se naći na mrežnoj stranici festivala https://studentfilmfestival.eu/hr/ te na službenim Facebook i Instagram stranicama festivala https://www.facebook.com/stiff.rijeka, https://www.instagram.com/stiff_filmfest/.