Hrvatska glazbena unija

Međunarodni dan jazza: provjerite prigodni program u PGŽ-u

Ivana Kocijan

Elvis Stanić & French Touch Accordio Trio održat će dva koncerta

Elvis Stanić & French Touch Accordio Trio održat će dva koncerta

Slavljenje jazza i njegovog utjecaja



Hrvatska glazbena unija u nedjelju obilježava Međunarodni dan jazza vrhunskim glazbenim jazz- programom u gradovima u kojima ima podružnice.


Programi će se sastojati od »live« koncerata jazz-glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek, Šibenik i gradove Primorsko-goranske županije, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao i lokalnih turističkih zajednica te gradova.


U Zagrebu će u nedjelju ponajbolji hrvatski jazz-glazbenici održati koncerte na Cvjetnom trgu, Bogovićevoj ulici kod sunca, Europskom trgu i na križanju Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta.




Početak programa očekuje se u 11 sati. Nastupit će brojna poznata glazbena imena, dobitnici prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja.


Program Podružnice Split počinje u petak u Solinu, jazz jam sessionom u Hotelu President, nastavlja se u nedjelju koncertima ispred multimedijalnog kulturnog centra Split i koncertima u Amfiteatru Doma mladih Split. U Osijeku će se svirati u nedjelju od 11, ispred kina Europa, dok će Pula obilježiti Dan jazza istog dana svirkom na tržnici, s početkom u 11. Šibenik će Dan jazza obilježiti koncertom Ivane Prgin u Kući umjetnosti Arsen.


Program u Primorsko-goranskoj županiji u povodu 30. obljetnice osnivanja HGU-a PGŽ-a uvertiru će imati u subotu u Baptističkoj crkvi na Zametu, gdje će od 20 sati nastupiti Elvis Stanić & French Touch Accordio Trio (Elvis Stanić – harmonika, Spartaco Črnjarić – gitara, Darko Mihelić – kontrabas, Andy Cech – bubnjevi).


Novi glazbeni projekt najnagrađivanijeg hrvatskog multiinstrumentalista posvećen je harmonici, tangu, francuskoj šansoni i valceru. Program se nastavlja u nedjelju programom na Krku, Cresu, u Lovranu i u Gorskom kotaru.


U Klimnu na Krku u nedjelju od 11.30 nastupit će Dino Ivelja Quartet (D. Ivelja, Z.Radišić, L. Vrbanec, L. Berisha), u isto vrijeme na Pišarjoli u Cresu svirat će Filip Flego i Denis Razz Quartet (F. Flego, D. Razz, R. Ergić, G. Cvijanović), a u Lovranu, ispred Galerije Guc, Elvis Stanić French Touch. U šumovitom Gorskom kotaru, u Furmanu u Vratima, od 18 sati nastupit će Darko Jurković Charlie (»two hands tapping«) & Damir Maras.


O Međunarodnom danu jazza


U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta.


Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz-pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog.


Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.


Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena.


Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu, koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja.


U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.