Dostupnost umjetnosti

Maštovit i inspirativan projekt “Ruksak (pun) kulture”

Hina

Programi su provedeni na Cresu, Lošinju, Rabu, Murteru, Dugom otoku, Pašmanu, Hvaru, Visu, Mljetu i Šipanu, a obuhvatili su i učenike s otoka Ilovika, Unija i Suska u njihovoj matičnoj školi u Malom Lošinju te učenike s otoka Koločepa i Lopuda u Područnoj školi "Luka Šipanska" na otoku ŠipanuProjekt “Ruksak (pun) kulture”, kojim se želi omogućiti dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima te poduprijeti razvijanje njihove estetske kulture i u kojem je lani sudjelovalo 6643 djece i učenika, zadovoljio je očekivanja i nastavnika i učenika, pokazali su rezultati vrednovanja provedenog nakon završetka toga jedinstvenog kulturno-edukativnog programa.


Program namijenjen djeci i mladima u dislociranim i prometno slabije povezanim gradovima i mjestima obuhvatio je 2049 djece iz dječjih vrtića, 3934 učenika osnovnih škola te 660 srednjoškolaca.


Vrednovanje projekta pokazalo je da je većina učenika zadovoljna provedenim umjetničko-edukativnim programima, pri čemu je čak 67 posto njih taj projekt ocijenilo peticom.
Također, 68 posto učenika program i radionicu smatra zabavnima, a 51 posto njih da su apsolutno ispunili sva njihova očekivanja, pokazuju podatci koje je objavilo Ministarstvo kulture.


Njih 64 posto smatra da su naučili nešto novo i zanimljivo tijekom programa “Ruksak (pun) kulture”, a 34 posto učenika programima je potaknuto na aktivnosti u određenom umjetničkom izrazu.


Radionica je potpuno ispunila očekivanja nastavnika


Po izlaznim evaluacijama u kojima su sudjelovali odgojitelji, nastavnici i učitelji, njih 74 posto ocijenilo je programe i radionice peticom, a jedinicu ni dvicu nije dao nijedan odgojitelj, nastavnik ni učitelj.


Radionica je potpuno ispunila očekivanja 66 posto nastavničkog osoblja, a njih 85 posto smatra da je “Ruksak (pun) kulture” dobar izvor novih iskustava za učenike.


Da je taj program vrlo poticajan za učenike, smatra 82 posto odgojitelja, nastavnika i učitelja, a 80 posto njih smatra da je program vrlo maštovit i inspirativan.


Radionica je bila vrlo korisna za profesionalni razvoj za 62 posto ispitanih odgojitelja, nastavnika i učitelja.


U svakoj županiji program vidjelo 200 djece


“Ruksak (pun) kulture” je 2014. u 70 prometno slabije povezanih mjesta i na deset otoka doveo 47 različitih umjetničkih i radioničkih programa razvrstanih u sedam programskih djelatnosti.


Programi su provedeni na Cresu, Lošinju, Rabu, Murteru, Dugom otoku, Pašmanu, Hvaru, Visu, Mljetu i Šipanu, a obuhvatili su i učenike s otoka Ilovika, Unija i Suska u njihovoj matičnoj školi u Malom Lošinju te učenike s otoka Koločepa i Lopuda u Područnoj školi “Luka Šipanska” na otoku Šipanu.


U svakoj je županiji program u prosjeku vidjelo oko 200 djece, osim u Osječko–baranjskoj, Vukovarsko–srijemskoj i Šibensko–kninskoj županiji, gdje je broj gledatelja bio oko 500.


Program “Ruksak (pun) kulture” 2014. vidjelo je i u njemu sudjelovalo 118 odgojitelja, 197 nastavnika i učenika, 26 pedagoga, 16 knjižničara i 59 ravnatelja vrtića i škola. Programe je provelo 116 profesionalnih umjetnika i studenata umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora, a većina izabranih programa izvedeni su nekoliko puta u raznim mjestima.