Broj posjetitelja je ograničen

LADO ELECTRO Hvaljena elektro-etno atrakcija otvara četvrto izdanje Porto Etno festivala

Sandy Uran

Bit će to, kako je najavljeno, glazbeno-scenski spektakl nadahnut hrvatskom tradicijskom baštinom



Poštovatelji tradicije koji pritom vole i inovativni pristup kulturnoj baštini zasigurno će uživati u nastupu elektro-etno atrakcije Lado Electro koja u četvrtak u HKD-u na Sušaku otvara četvrti Porto Etno festival.


Bit će to, kako je najavljeno, glazbeno-scenski spektakl nadahnut hrvatskom tradicijskom baštinom, napisan suvremenim rukopisom elektroničke glazbe, s vrhunskim izvedbama umjetnika Ansambla Lado. Tim smo povodom razgovarali s jednim od autora projekta i Ladovim solistom Borisom Harfmanom.


Veliko zadovoljstvo


Što vam znači nastup u Rijeci u vrijeme koje je obilježeno COVID-19?


– Veliko mi je zadovoljstvo i sretan sam što Lado Electro napokon dolazi u Rijeku, u grad dobre glazbe i bendova. Na ovu priliku čekamo još od 2003. godine kad je izdan prvi album.




Zbog epidemiološke situacije i poštovanja mjera broj posjetitelja u HKD-u na Sušaku je ograničen. Žao mi je što koncertu neće moći prisustvovati veći broj publike, ali siguran sam da ćemo svim prisutnima podariti nezaboravan doživljaj i vrhunski koncert.


Što nam možete ispričati o procesu stvaranja albuma pod nazivom »2.0. Memorabilium«?


– Uzimajući u obzir da je od prvog albuma pa do realizacije ovoga prošlo gotovo 17 godina, ideje su se stvarale, akumulirale i pretvarale u glazbu, što je rezultiralo dvostrukim albumom nazvanim »2.0 Memorabilium«.


Naziv smo odabrali kako bismo asocirali da ovaj album predstavlja mjesto na kojem su vrijedne stvari sačuvane od zaborava i da je ovaj album evoluirao u odnosu na prvijenac. Za razliku od njega, drugi album sadrži više tradicijskih napjeva izvedenih na način svojstven Ladu.


Kojim ćete se skladbama predstaviti na koncertu u HKD-u na Sušaku?


– Na riječkom ćemo koncertu prvenstveno predstaviti glazbene brojeve s albuma »2.0 Memorabilium«, no ako atmosfera bude dovoljno usijana, imamo i poneki stari as u rukavu. Koncert je zanimljiv i zbog scenskog pokreta koji je također inspiriran tradicijskim plesnim elementima.


Opravdali svrhu


Što je bio poticaj ili inspiracija za osnivanje Lado Electro?


– Lado oduvijek nastoji, osim klasičnim plesnim, vokalnim ili instrumentalnim koncertima, našu tradicijsku baštinu predstaviti i na neki nov ili drukčiji način, kroz različite projekte i novonastale izričaje.


Tako je, na inicijativu tadašnjeg umjetničkog voditelja Ivana Ivančana nastao i ovaj projekt. Ideja je bila da, kroz spoj tradicijske i suvremene elektroničke glazbe, za našu baštinu zainteresiramo jednu drugu publiku, prvenstveno mlađu populaciju ili one koji se baš nisu susreli s »folklornim« izričajem.


Ono što mogu reći je da je projekt u potpunosti opravdao svrhu i sva očekivanja kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.


Pritom mislim na neke renomirane svjetske glazbenike ili producente koji su, čuvši ovaj materijal, ostali u pozitivnom šoku s obzirom na to da nikad nisu čuli za Lado, niti se bavili hrvatskom tradicijskom glazbom. Već postoje naznake i želje za suradnjom u budućnosti, ali o tome neki drugi put.


Kakve su vam želje i planovi za budućnost u ova nimalo lagana vremena?


– Mislim da svi imamo jednu zajedničku veliku želju. Da se ovo korona ludilo zaustavi. Nema segmenta koji nije zahvaćen, a kulturni sektor u ovom trenutku dosta pati. Onemogućeno je normalno održavanje koncerata, predstava, radionica, izložbi…


Zaustavljeni su započeti projekti, a ne realiziraju se novi. To jako pogađa nas umjetnike koji želimo ljudima pokazati sve što radimo, napuniti im srca i pružiti vrhunski umjetnički doživljaj.


Cijene ulaznica

Cijena ulaznice za Lado Electro je 70 kn, a 50 kn gastronomsko-glazbeno iskustvo na terasi Nebodera, koje uključuje porciju od 4 zalogaja iz različitih zemalja (hrisi ashta – Jordan/burek – Bosna i Hercegovina/spirala od krumpira i salsa – Mađarska/namaz od čvaraka – Češka), čašu vina, soka ili mineralne vode te glazbeno putovanje uz Če bo bo, če na na i Tenu Antoniju Torjanac.


Dnevnu ulaznicu koja obuhvaća oba događanja prvog dana moguće je kupiti po cijeni od 100 kn. Cijena ulaznice za koncert Bože Vreće i Porto Etno orkestra je 100 kn.


Nakon koncerta slijede novi etnozalogajčići (valjušci s makom – Slovačka/mini pizze – Italija/maliđano – Makedonija/prženi baki i buljol – Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja za 50 kn, dok je zajednička dnevna ulaznica 130 kn. Cijena festivalske ulaznice za prva dva dana programa iznosi 200 kn. Ulaz na sve subotnje programe je besplatan.