Zajednica Talijana

Koncert Matije Dedića posvećen Sergiu Endrigu održava se u ponedjeljak u svečanoj dvorani Palače Modello

Kim Cuculić

Matija Dedić / NL arhiva

Matija Dedić / NL arhiva



RIJEKA – Koncert Matije Dedića posvećen Sergiu Endrigu bit će održan u ponedjeljak, 17. travnja, s početkom u 19 sati u svečanoj dvorani Palače Modello. Ulaz je slobodan. Projekt »Emocije, osjećaji« s nosačem zvuka »Matija Dedić plays Sergio Endrigo« nastaje s ciljem (pr)oživljavanja djela Sergia Endriga pronalazeći njegovu nježnost, ali istovremeno i naglašavajući značaj Endrigovog stvaralaštva u maestralnoj izvedbi velikog pijanista Matije Dedića. Ne radi se tu o običnoj pijanističkoj izvedbi djela Sergia Endriga. Matija Dedić kroz glazbu i interpretaciju (pr)oživljava prijateljstvo svoga oca Arsena sa Sergiom. Svaka nota, svaki akord, prožimaju toplinu prijateljstva, bliskosti, intime koja i dan-danas veže dvije obitelji, dvoje djece: Claudiju i Matiju.


– Matija obilježava melodioznost Endrigove glazbe osebujnim »talijanskim« pijanističkim stilom, a Arsen je posebno volio takav interpretativni pristup. Glazba iz ovog albuma prodire do dubine srca i duše, poklanjajući snažne i iskonske trenutke.


Jedinstvenom interpretacijom koja je intimna, vrlo osobna, sugestivna, Matija otvara i poklanja svoj unutarnji svijet slušateljima. Dvojac Dedić-Endrigo obnavlja se u jedinstvenom umjetničkom obliku. Autorska glazba ulazi u uzvišene tematske sfere i dotiče se raznih tema, od prolaznosti, svakodnevice, poimanja života, odlaska. Originalna interpretacija kantautorskog opusa Sergia Endriga u albumu Matije Dedića otkriva šaroliki spektar emocija samog umjetnika, samoga pijanista. On to čini otvorena srca. Svatko će tu dubinu pronaći i proživjeti na svoj način, to je sigurno. Treba odabrati posebno mjesto, mir te uroniti u ljepotu simbioze Arsenovog stvaralaštva i Matijine interpretacije. Tada će slušatelj shvatiti cjelovitost i veličinu čarolije isprepletenih života: Dedićevih i Endrigovih. Citirat ćemo Claudiju Endrigo, kćer Sergia Endriga: »Ovaj CD svojom snagom prodire do same dubine duše. Tako je moćan da ulazi pod kožu nevjerojatnom snagom«, piše u najavi.