Jorge Garcia

U Španjolskoj objavljen kriminalistički roman »Hrvatica«: Bavi se zločinom u diplomatskim krugovima

Radnja romana, napisanog na 374 stranice, odvija se u aktualnom trenutku u Portugalu i Španjolskoj, a bavi se problemom koji ima policija prilikom istraživanja i uhićenja osoba zaštićenih Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godineU Španjolskoj je objavljen kriminalistički roman Jorgea Garcíje »Croata« (Hrvatica), u kojemu glavni lik Sandra Vitezić sudjeluje u pokušaju razrješenja zločina u visokim diplomatskim krugovima.


Radnja romana, napisanog na 374 stranice, odvija se u aktualnom trenutku u Portugalu i Španjolskoj, a bavi se problemom koji ima policija prilikom istraživanja i uhićenja osoba zaštićenih Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.


Roman će se ovaj tjedan početi prodavati u knjižarama u Španjolskoj.
Španjolski autor Jorge García García (39) pisac i povjesničar, studirao je na Sveučilištu u Salamanci i pripadnik je španjolskih oružanih snaga. Ovo mu je prvi kriminalistički roman.


»Dosad sam, s obzirom na obrazovanje, pisao povijesne eseje i biografije. No nakon dugog iskustva imao sam želju stvoriti fikcijsku radnju i likove«, kaže García u razgovoru za Hinu.


»Dva su razloga zašto sam se uključio u ovaj žanr. Imam sklonost prema kriminalističkim romanima te sam oduvijek htio ispričati priču o osveti koja u pozadini ima diplomatski imunitet«, dodaje.


»Hrvatica« je priča u kojoj Fabio Milhanas, zapovjednik portugalske vojske i budući diplomat u Španjolskoj, isplanira ubojstvo kolege, koje treba izvesti skitnica. Začuđen hladnokrvnošću skitnice, Milhanas ga traži po starom dijelu Porta kako bi mu ponudio posao u veleposlanstvu u Madridu.


Slijede nova ubojstva, a beživotna tijela misteriozno završavaju u Salamanci, španjolskome gradu između Porta i Madrida. Španjolska policija osjeća se nemoćnom zbog snažnih veza novoizabranog portugalskog diplomata Milhanasa s visokim političkim i društvenim krugovima u Španjolskoj te birokratskim preprekama iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.


Istražitelji, služeći se svim raspoloživim sredstvima, naprave tajni plan po kojem bi supruga portugalskog diplomata Sandra Vitezić, ujedno vojna padobranka, »stavila ubojice pred zid«.


»Naslov ‘Hrvatica’ dao sam na kraju zbog snage koju je smogla glavna protagonistkinja Sandra Vitezić. Htio sam stvoriti snažnu ličnost pa je u romanu njezina majka Danica hrvatska ratna novinarka rođena u Vukovaru. Bilo mi je potrebno osmisliti čvrstu osobu, koja je proživjela taj rat, i koja će sve to prenijeti svojoj kćeri«, kaže García. »To mi je bilo od vitalne važnosti za roman, premda nemam nikakve veze s Hrvatskom i Hrvatima«.


Otpor srpskoj opsadi hrvatskog grada Vukovara 1991. godine, te zločini nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i civilima, udahnuli su život likovima u ovom romanu.


»Sandra se rodila s idejom da postane padobranac i snajperist španjolskih zračnih snaga, premda je uvijek bila svjesna da su je roditelji (Hrvatica i Španjolac), oboje ratni reporteri, naučili kako mrziti i voljeti ratne sukobe i nepravde. Zbog toga je lik Sandre zanesen«, kaže autor.