PODACI IZ KNJIŽARA

Top lista najprodavanijih knjiga: Predstavljen novi projekt portala za knjigu Moderna vremena

Kim Cuculić

Top liste su uobičajeni format u svijetu knjiga, a nakon dužeg vremena izbivanja takav projekt je opet dostupan u Hrvatskoj



ZAGREB – Portal Moderna vremena (mvinfo.hr), naš najdugovječniji portal za knjigu i kulturu čitanja pokrenuo je novi projekt – Top listu najprodavanijih knjiga prema podacima o prodaji u knjižarama.


Top lista objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koji se prikupljaju iz knjižara širom Hrvatske.


– Projekt Top lista knjiga pokrenut je s ciljem informiranja šire javnosti o najprodavanijim naslovima u Hrvatskoj, iz područja beletristike, publicistike i knjiga za djecu, ali i ostalih tematskih niša i žanrova. Kroz ove informacije čitalačka publika ima priliku informirati se i o novitetima na tržištu, što Top listu knjiga čini dodatnim alatom u poticaju na čitanje, ali nikako manje važno, na prodaju aktualnih izdanja – kažu u Modernim vremenima.




Top liste su uobičajeni format u svijetu knjiga, a nakon dužeg vremena izbivanja takav projekt je opet dostupan u Hrvatskoj. O važnosti prikupljanja informacija o prodaji iz knjižarske mreže govori i podatak iz godišnjeg istraživanja hrvatskog tržišta knjiga koji pokazuje da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari, a distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu čini oko 47 posto prodajnog udjela.


Top lista objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koje Moderna vremena prikupljaju iz reprezentativnog uzorka od 30-ak knjižara u Hrvatskoj, a broj uključenih knjižara s vremenom će se povećavati.


Projekt Top lista knjiga temelji se na većem broju generiranih lista segmentiranih po različitim tematskim ili žanrovskim kriterijima. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture u sklopu natječaja Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama u 2019. godini.