15. izdanje

Što nas sve čeka na novom riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak?

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Književnost, glazba i film u art-kvartu Benčić



Uskoro počinje 15. Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora. Sajamski program održava se od 2. do 29. rujna 2022. godine u V.B.Z.-ovim knjižarama te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i u Bazarigovom prolazu na kojima ćete pronaći more knjige domaćih i stranih izdavača na popustima do 80 %.


Bogati festivalski dio 15. Vriska s više od 40 programa čeka vas od 11. do 18. rujna u art-kvartu Benčić – jutarnji program za najmlađe, Vrisak Junior, održava se u Dječjoj kući, filmske projekcije u kino-dvorani Art-kina, okrugli stolovi i potpisivanja u V.B.Z.-ovoj knjižari u Muzeju Grada, večernje promocije knjiga u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a u dvorištu art-kvarta održat će se dodjela V.B.Z.-ove nagrade za najbolji roman godine te koncert Jonathana.


Dio novog riječkog kvarta kulture


Na taj način Vrisak postaje dio novog riječkog kvarta kulture, pokušava iskoristiti sve njegove potencijale te u sinergiji s institucijama koje djeluju u art-kvartu pomoći da se afirmira kao središnji kulturni punkt u Rijeci.




Dakle, zapišite u planere: svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska započinje u nedjelju, 11. rujna u 19 sati u art-kvartu Benčić, a festival se otvara dodjelom V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, nakon čega slijedi koncert Jonathana, u ovom trenutku sigurno jednog od najzanimljivijih i najatraktivnijih hrvatskih bendova.



Na festivalu će nam se pridružiti brojni strani i domaći autori, najrelevantniji suvremeni književni glasovi (ukupno će na Vrisku nastupiti više od 70 pisaca, kritičara, znanstvenika, glazbenika…), a detaljan program otkriva se uskoro!


Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude.


Kako pisati o situaciji u kojoj se čovječanstvo našlo, kako ona utječe na konkretne ljudske sudbine, što nam donosi budućnost i postoji li klimatska pravda, brojni autori i autorice propituju na individualnoj i kolektivnoj razini, pišući u različitim formama i žanrovima, a sve s ciljem da bolje razumijemo vlastitu poziciju na ovoj užarenoj planeti.


Predstavljanje kvalitetne i hrabre književnosti


Pozabavit će se i mostarskim književnim bumom, pa će na festivalu nastupiti čak pet pisaca iz Mostara, te predstaviti cijeli niz dugo čekanih noviteta hrvatskih i regionalnih autora.


Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost, književnost koja izlazi iz zone komfora, koja nas potiče na razmišljanje, s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo, mirimo i rastemo.


Uz temu ekologije i klime, razgovarat ćemo o književnosti na društvenim mrežama, sjećanju i zaboravu, europskoj poeziji i regionalnoj prozi i mnogim drugim pitanjima koja zaokupljaju goste.


Sajamski dio Vriska ponovno okuplja najveće hrvatske izdavače, koji će nam se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima i klasicima, koje ćete moći nabaviti na sniženju do 80 posto!


U sajamskom dijelu sudjeluju V.B.Z., Profil, Naklada Ljevak, Sandorf, Fraktura, Znanje, Mozaik knjige, Stilus knjiga, Beletra, Naša djeca, Planetopija, Naklada Veble, Fokus komunikacije i Leo commerce.


U širokoj ponudi pronaći ćete najveće hitove iz područja samopomoći, krimiće i trilere koji će vas ostaviti bez daha, klasike koje morate imate u svojoj biblioteci, inspirativnu publicistiku, najbolju poeziju, slikovnice i knjige za djecu i mlade


Vidimo se na 15. Vrisku, a za sve koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.