»Calderon« i »Svinjac«

Stigao hrvatski prijevod knjige koja podsjeća da je Pier Paolo Pasolini bio i dramski pisac

Davor Mandić



Stota obljetnica rođenja talijanskog pisca i redatelja Piera Paola Pasolinija 2022. godine potaknula je organizatore Sa(n)jam knjige u Istri da jedan ozbiljan komad svojeg posljednjeg, 28. izdanja posvete upravo njemu. Bilo je njegove književnosti, a i njegovih filmova, no iste te godine objavljena je i knjiga dviju njegovih drama, možda nešto manje zastupljenih kada se promišlja Pasolinijev umjetnički doprinos. Riječ je o dramama »Calderon« i »Svinjac«, koje je preveo i u knjizi urednički obradio docent na pulskom Filozofskom fakultetu Valter Milovan, osvjedočeni Pasolinijev promotor. Knjigu je objavila Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, uz suizdavača Hrvatsku sveučilišnu nakladu.


Iako u knjizi nedostaje potpis na uvodnom eseju o Pasoliniju, koji služi i kao predgovor knjizi, potvrđeno nam je da je autor tog dobrog teksta upravo urednik Milovan. Šteta je ujedno što je u knjizi izostala i Milovanova biografija, s obzirom na sav posao kojeg se poduhvatio, a gdje se moglo pobrojati i što je sve Milovan dosad učinio za promociju Pasolinijeva djela.


U tome eseju Milovan u kratkim crtama navodi osnovne kote Pasolinijeve fascinantne biografije, u kojoj život piše (njegovu) književnost, a književnost piše (i njegov) život, ali dijelom raščlanjuje i rečene dramske tekstove. Za njih, dakako, postoji i interes različitih kazališta, odnosno redatelja, da ih uprizore, no signifikantnim se ipak čini promišljanje talijanskog dramskog pisca i nobelovca Darija Foa. On na jednom mjestu, koje Milovan u svom eseju citira, kaže: »Pasolini je bio čvjek od književnosti velike snage i genija. Ali on nije bio čovjek od kazališta. Razumijem njegovo neodobravanje. Već sam ranije govorio o njegovoj nesposobnosti za kazalište. Njegov rad ne stoji na nogama, to je samo književnost, nema temeljnu osnovu za kazalište, ni ritam, ni impostaciju (…)«.




Bila riječ »samo« o književnosti, ili (i) o predlošcima za nove kazališne predstave, dobro je da su tekstovi njegovih dviju drama objavljeni na hrvatskom jeziku i dani zainteresiranoj javnosti na uvid.