Sajam knjiga u Frankfurtu

“Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune” u fokusu hrvatskog nastupa

Davor Mandić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Knjiga Borisa Pavelića »Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune« objavljena u nakladi riječkog Adamića bit će središnji događaj našeg programa na Frankfurtskom sajmu, gdje će biti predstavljena i  izdanja još 20-ak hrvatskih nakladnika



RIJEKA Središnji program hrvatskog predstavljanja na Sajmu knjiga u Frankfurtu, najvećem europskom sajmu knjiga koji se ove godine održava od 14. do 18. listopada, bit će fokusiran oko knjige Borisa Pavelića »Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune«.


Knjigu je objavila riječka izdavačka kuća Adamić, a na Frankfurtskom sajmu predstavit će se uz izdanja još 20-ak hrvatskih nakladnika u organizaciji Ministarstva kulture RH, splitske udruge KURS i izdavača/književne agencije Sandorf iz Zagreba.


Direktor Adamića Dragan Ogurlić rekao nam je da je za Frankfurt već poslano 300-tinjak primjeraka knjige, a taj priličan broj objašnjava činjenicom da će samo na hrvatskom štandu biti izloženo 50-ak primjeraka.


Tribina o slobodi satire




Predstavljanje knjige održat će se na hrvatskom štandu u četvrtak, 15. listopada u 12 sati, a sudjelovat će uz autora Borisa Pavelića i osnivači i novinari Ferala Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić. Razgovor će moderirati Danijel Majić, novinar Frankfurter Rundschaua, uz prijevod Alide Bremer.



Osim Pavelićevog »Smijeha slobode« Adamić je objavio još jednu uspješnicu – »Razgovore sa Smojom« Borisa Dežulovića. Knjiga će biti predstavljena u Zagrebu u HND-u u tjednu Interlibera, u Karlovcu 13. studenoga te u Puli na Sajmu knjiga 6. prosinca.



Inače će Frankfurter Raundschau, frankfurtska dnevna novina, uoči otvaranja Sajma objaviti podlistak posvećen Feralu, a u kojem će na njemačkom jeziku biti ulomci iz knjige »Smijeh slobode« s kronološkim pregledom povijesti Ferala te članci Feralovih novinara. Frankfurter Rundschau, kaže Ogurlić, izlazi u tiraži od oko 130 tisuća primjeraka, a tekstove za podlistak pišu Boris Dežulović, Predrag Lucić, Viktor Ivančić, Heni Erceg, Ivica Đikić, Boris Pavelić, Drago Hedl i Marinko Čulić. Tekstove je na njemački prevela Alida Bremer, a prilog će biti objavljen uz financijsku potporu fondacije Allianz Kulturstiftung iz Berlina.


U četvrtak bit će održana i tribina pod nazivom »Smije li se to?« o slobodi satire i medija na kojoj će uz Ivančića, Dežulovića i Lucića sudjelovati i novinarka berlinskog Tageszeitunga Doris Akrap. Tribinu će u 20 sati moderirati Wolfgang Klotz u muzeju Senckenberg.



Knjiga Borisa Pavelića nakon Frankfurta bit će predstavljena na zagrebačkom Interliberu početkom studenoga, pa u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju 29. studenoga, u Grazu 11. prosinca te u Berlinu u Bundestagu u siječnju 2016. godine.



Pjesmom kroz Euroslaviju


Dan kasnije bit će slična diskusija i na štandu Frankfurter Rundschaua, no ovaj put razgovor će opet moderirati novinar Danijel Majić. Kasnije istoga dana, opet u muzeju Senckenberg, bit će održana »Večer s feralovcima«. Započet će diskusijom »Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije?«, nakon koje će Boris Dežulović i Predrag Lucić održati satirično-glazbeni performans »Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju«.


Interes za Feral uoči Frankfurta već postoji, pa je tako, kaže Ogurlić, satirički list Konkret, koji broji 40.000 pretplatnika, objavio tekst o Feralu u broju inače posvećenom satiričkom listu Charlie Hebdo.


Od ostalih hrvatskih programa na Sajmu mogu se izdvojiti predstavljanje romana »Bura« na hrvatskom štandu austrijske autorice Ruth Cerhe, čija se radnja odigrava na jednom sjevernojadranskom hrvatskom otoku. Održat će se i domjenak za međunarodne izdavače, agente, pisce, prevoditelje i druge goste, a u subotu bit će predstavljanje časopisa za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj »Riječ – Das Wort«.