Zbirka priča

Širina spisateljskih obzora. Izašla knjiga “Ponovno rođen” Franje Deranje

Marinko Krmpotić

Od osamnaest ponuđenih kraćih ili dužih priča neke su vrlo uočljivo tek skice za nešto više, ali ima i onih koje svojom zaokruženošću, kvalitetom i izričajem bitno podižu kvalitetu ove knjige



NOVI VINODOLSKI – Franjo Deranja nastavlja raditi ono za što je na neki način i stvoren – pisati. To je jedan od mogućih komentara njegove nove, osamnaeste po redu knjige objavljene u razdoblju od 2006. godine pa do danas.


Ovoga je puta riječ o zbirci tekstova (najčešće pripovijedaka) nazvanih »Ponovno rođen«, objavljenoj u izdanju Gradske knjižnice Crikvenica i Naklade Kvarner iz Novog Vinodolskog. Knjiga je to koja čitatelju nudi 18 štorija te »posebni dodatak«, odnosno prijedlog za inscenaciju njegovog teksta »Snoviđenje u nesanici« koji potpisuje Željko Mavrović. Od osamnaest ponuđenih kraćih ili dužih priča neke su vrlo uočljivo tek skice za nešto više, ali ima i onih koje svojom zaokruženošću, kvalitetom i izričajem bitno podižu kvalitetu ove knjige.


Crtica u stilu Mažuranića


Prije svega je to izvrsna crtica »Maska« koja, u stilu slavnog Deranjinog sumještanina Frana Mažuranića, na vrlo dojmljiv način kroz malo riječi govori jako puno i, kako se to kaže, »udara u glavu« uspješno iskazanom porukom o bezličnosti suvremenog društva i čovjeka. Vrlo dobra je i priča »Bariša« kroz koju pratimo život glavnog lika i upoznajemo se s utjecajem povijesnih mijena ovih naših prostora na život običnog čovjeka i njegovih bližnjih, a svaku pohvalu zaslužuje i naslovna »Ponovno rođen« koja kroz pomalo detektivsku priču s nekog jadranskog otoka sjajno razobličava negativan utjecaj politike u suvremenom hrvatskom društvu, posebno u manjim sredinama.




Deranja, koristeći svoje bogato životno i novinarsko iskustvo, kroz pregršt pripovijedaka ove zbirke progovara o hrvatskoj današnjici, ali i prošlosti, sjećanjima na svoju mladost (zanimljiva »Naranča«), uspomenama koje čuva i ne da im da nestanu, ljudima koje je poznavao (vrlo dobra »Sjaj Lujine tmine« o Luji Lovriću, odlična »Mrva kruha« o talijanskom pekaru), ljubavi prema glazbi…


Stilska raznovrsnost


Pritom autor koristi svoje pravo da indirektno ili direktno iznosi svoje ocjene i procjene, mišljenja i komentare pretvarajući ovu knjigu i u mali poligon za raspravu o prošlosti i sadašnjosti, a to znači i budućnosti. Baš onako kako to rade i neki od likova iz pripovijedaka ove zbirke. Jedna od odlika zbirke svakako je i stilska raznovrsnost jer su se na jednom mjestu našle pripovijetke (od kojih neke imaju elemente eseja), crtice, gotovo pa novinarske reportaže (»Sjaj Lujine tmine«), dramski tekst i – poezija (»Kad se sjetim«). Time Deranja potvrđuje širinu svojih spisateljskih obzora, što će čitatelji znati cijeniti.