Knjižnica Frane Petrića

“Šikara” riječke Cresanke Jelene Dunato: Napeti krimić koji se rado posuđuje i čita

Walter Salković

Glavna ideja knjige je da "šikara" nije samo neprijateljski okoliš koji nas zaustavlja i koči, nego da je to i stanje uma u kojem mi sami sebe kočimo, poručila je autorica



CRES – U Gradskoj knjižnici i čitaonici Frane Petrića predstavljen je roman »Šikara« Jelene Dunato, rođene Riječanke koja s obitelji živi u Cresu gdje radi u muzeju kao ravnateljica. Knjigu je predstavio Silvano Frančišković iz Naklade Uliks koja je roman izdala još 2019. godine. Promocija je održana u Bribiru, nakon čega je nastala pauza zbog pandemije, te ju je tek sada bilo moguće predstaviti u Cresu. Frančišković je objasnio da se radi o napetom krimiću koji je odmah osvojio i njega i urednika te se, prema povratnim informacijama iz knjižnica, često posuđuje i čita, a bio je i na nekoliko lista najčitanijih knjiga.


O romanu i svom spisateljskom radu govorila je i sama autorica Dunato te ukratko predstavila glavni lik, studenticu Dinku koja živi u zabitom selu i krati dane gatanjem iz kave, sve dok joj jednog dana na vrata ne dođe žena kojoj je nestala kći i pokrene lavinu razotkrivanja mračnih tajni zaostale provincije. Objasnila je i naslovnu ilustraciju koja odlično izražava glavnu ideju knjige da »šikara« nije samo neprijateljski okoliš koji nas zaustavlja i koči, nego da je to i stanje uma u kojem mi sami sebe kočimo. Stoga je i njezina glavna junakinja, da bi mogla prevladati vanjske prepreke, prvo morala pobijediti vlastite slabosti.


Jelena Dunato je istaknula da priča nikako nije autobiografska, ali da je u svaki tekst ugrađen dio iskustva i pogleda na svijet autora.




Dovršila je još jedan roman, a dva su u pripremi. Uglavnom piše žanrovske priče, najčešće horor, spekulativne i povijesne i to na engleskom jeziku, a objavljuje u američkim i britanskim časopisima. Surađuje kao urednica s nezavisnim izdavačem iz Cambridgea, Ghost Orchid Press. Roman »Šikara« može se kupiti u web shopu Naklade Uliks, a na autoričinoj internetskoj stranici jelenadunato.com pročitati do sada objavljene priče.