Show na Brijunima

Šerbedžija i Dežulović pred stotinama uzvanika predstavili “Bili libar”

P. N.

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

“Šest dana u tjednu ja sam 58-godišnji muškarac, razmjerno razuman i inteligentan”, kazao je Dežulović na početku predstavljanja. “Ali sedmi dan postajem osmogodišnji dječak. Vrtim kanale, čekam utakmicu, nerviram se, urlam. Sutra sam opet 58-godišnji muškarac, kojem ništa od ovog jučer nije jasno. Ovo je, ustvari, knjiga jednog osmogodišnjeg dječaka”



Velikom promocijom na Velom Brijunu sinoć je predstavljen Bili libar, nova knjiga Borisa Dežulovića u izdanju Telegrama. Istarsko predstavljanje Bilog libra, na kojem se okupilo nekoliko stotina uzvanika, predvodili su glumac Rade Šerbedžija, glazbenik Nenad Marjanović Fric, urednik knjige Aleksandar Holiga i autor Boris Dežulović, piše Telegram.


U jednom trenutku na pozornici u vrtu Etnografskog muzeja pridružio im se i slovenski glazbenik Vlado Kreslin, koji je s Dežulovićem otpjevao hit Miše Kovača i Saše Antića, “Ja ne mogu drugo nego da ga volin”. Kreslin je inače, rekao je Dežulović, ime dobio po Vladimiru Beari, legendarnom golmanu Hajduka, što pokazuje da je njegov voljeni klub popularan posvuda, pa i u Sloveniji.


Promociju Bilog libera na Brijunima zajednički su organizirali Telegram, Kazalište Ulysses i književni klub Giardini 2 iz Pule. Knjiga je prethodno predstavljana na promocijama u zagrebačkoj Laubi te u Splitu.


‘Dežulović u napadu književnosti’




“Šest dana u tjednu ja sam 58-godišnji muškarac, razmjerno razuman i inteligentan”, kazao je Dežulović na početku predstavljanja. “Ali sedmi dan postajem osmogodišnji dječak. Vrtim kanale, čekam utakmicu, nerviram se, urlam. Sutra sam opet 58-godišnji muškarac, kojem ništa od ovog jučer nije jasno. Ovo je, ustvari, knjiga jednog osmogodišnjeg dječaka”.


Rade Šerbedžija knjigu je nazvao ljubavnim romanom, autora koji svoju ljubav ne taji, a za Dežulovića je rekao kako spada u napad postave hrvatske književnosti. “Boro se voli igrati, pa kaže da igra na krilu. No, ja bih ga čak stavio na centarfora”, rekao je Šerbedžija.


Poruke Fricu nakon poraza


Nenad Marjanović Fric, član nekadašnjeg sastava KUD Idijoti, Bili libar je došao predstavljati iz pozicije navijača lokalnog nogometnog kluba Istra 1961. Na upit od čega se sastoji lokalna istarska nogometna mitologija i koji je glavni mit Istre, Fric je odmah odgovorio: “Mito i korupcija”.


Od čestih poraza njegovog kluba, kazao je, teže mu padaju poruke koje mu Dežulović šalje nakon njih. Posebno nakon takozvanog “Istra timea”, kako Dežulović naziva sudačku nadoknadu u kojoj Istra redovito prima golove.


Dežulović je kasnije objašnjavao kako inače radi na demistificiranju velikih mitova, poput nacija, religija i režima, a u ovom slučaju sam doprinosi stvaranju hajdučke mitologije.


Dežulović najavio novu knjigu


“Što je balun bez mita? Ništa. Ali ovaj mit, za razliku od drugih mitova, nikog nije ubio. Prepričava se neki slavni gol s 20 metara, pa će se za pet godina pričati kako je ustvari zabijen s 25 metara, da bi jednog dana u priči bio s 40 metara. Taj mit nikome ne šteti. Dobro, danas je malo problem što ti svatko može na YouTubeu pokazati gol i reći, ma šta pričaš, ustvari je bio sa 17 metara”.


Pročitao je ulomak iz nove priče na kojoj radi za Telesport, Telegramov sportski portal, te je najavio kako je lako moguće da dođe do nove knjige, “Bili libar 2”. Knjiga Bili libar veliki je ljetni hit: prva naklada već je rasprodana, pa je tiskano još nekoliko tisuća primjeraka. U prodaji je po svim boljim knjižarama za 149 kuna.