Do 26. svibnja

Sedam dana književne čarolije. Otvoren festival dječje knjige Monte Librić

Vanesa Begić

Foto Ivana Vareško

Foto Ivana Vareško

Program svečanog otvorenja inspiriran je ovogodišnjom festivalskom temom »Mitološka bića Istre«. Festival je otvoren u pulskoj Zajednici Talijana



PULA – U pravu je bajku, svijet čarobnjaka, čarobnih bića, pretvorena velika dvorana pulske Zajednice Talijana, gdje je otvoreno 17. izdanje festivala dječje knjige Monte Librić. Ova će manifestacija trajati sve do nedjelje 26. svibnja, i bit će otvorena od 8 do 20 sati uz mnoštvo programa kako za grupne, organizirane posjete djece predškolske dobi i školarce, tako i za individualne posjete.


Librice Sedina Cerovac i Iris Mošnja, Baka Librić, niz bića iz svjeta mitova, bajki, legenda, pa čak na kraju i Veli Jože, uveli su nazočne u taj fantastičan svijet mitoloških bića Istre, što je ovogodišnja tema. Predstavnica Ministarstva kulture i medija Sanja Klisurić osvrnula se na značaj mitoloških bića Istre za djecu tijekom odrastanja te na autentičan doživljaj prisutan na ovoj manifestaciji, dok je u ime domaćina, Zajednice Talijana, nazočne pozdravila Debora Radolović govoreći o kreativnom kaosu koji će ih pratiti sljedećih sedam dana te o mnoštvu radionica, programa, kreativnih sadržaja, sve uz dvojezičnost, a Baku Librić nazvala je Nonna Libricino. Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković govorila je pak o kontinuitetu toga programa i o brojnim sadržajima koje donosi za najmlađe ovisno o uzrastu, za osnovnoškolce, vrtićku djecu uz razne voditelje radionica.


– U sedam dana moći ćete uživati u sedamdesetak programa za male i velike ljubitelje pisane riječi, uz obljetničke programe posvećene između ostalog i Ivani Brlić-Mažuranić, kazala je pulska dogradonačelnica Ivona Močenić.




Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica rekao je: »Pula nema više sedam brežuljaka, već osam, i teško da ćete naći opet takvu čaroliju kao u ovom trenutku. Nekada se govorio butar i bronci (baciti ugljen), nekada davno, kada bi se netko razbolio, došla bi mjesna štriga, uzela užareni ugljen, bacila u vodu, i bolesnik bi ozdravio. Eto, to je jedna od tih davnih čarolija, a o takvim i sličnim čarolijama slušat ćete na Libriću«, kazao je Torbica.