Izabrane pjesme

“Procjep u vremenu”. Objavljena nova knjiga riječko-omišaljskog pjesnika Nikole Kraljića

Davor Mandić

Knjiga u izdanju Naklade Lukom donosi izbor pjesama iz bogata Kraljićeva opusa, koji je načinio profesor s riječkog Filozofskog fakulteta Sanjin Sorel



RIJEKA – Pjesnika Nikole Kraljića nema među nama već osam godina, no stvar s pjesnicima je da oni ne odlaze dok ima onih koji ih čitaju. A da bi se Kraljića moglo čitati, u starim, ali i novim izdanjima, zaslužna je mala izdavačka kuća Lukom, Kraljićeve urednice i suputnice Mirjane Šigir. I nakon Kraljićeve smrti Šigir je nastavljala objavljivati Kraljićeve pjesme, bile one nove i neobjavljene, sakupljene iz pjesnikove ostavštine, ili pak objavljene, no nanovo valorizirane, kao što je to slučaj s najnovijim Kraljićevim oknjiženjem.


Stvarni značaj


Knjiga naslovljena »Procjep u vremenu« donosi izbor iz Kraljićeva bogata opusa koji je načinio Sanjin Sorel, profesor na riječkom Filozofskom fakultetu i dobar poznavatelj Kraljićeve poezije. Kako kaže Šigir, budući da Kraljićev pjesnički opus (35 autorskih zbirki pjesama, ukupno 44 knjige) još nije cjelovito stručno kritički sagledan i procijenjen, valjalo se zapitati u čemu je stvarni značaj njegove poezije, što je bio i što ostaje Kraljićev neosporan doprinos suvremenom hrvatskom pjesništvu te koje će od pjesama ostati perjanice njegova stvaralaštva.


– Mogući odgovor i svoje viđenje ponudio je Sanjin Sorel, koji je za ovu knjigu napravio izbor pjesama iz svih objavljenih zbirki, nastojeći sublimirati i valorizirati Kraljićev pjesnički opus, određujući stvarni doprinos lirike Nikole Kraljića u kontekstu ukupne suvremene hrvatske poezije, pisane i na idiomu čakavice i na književnom standardu, jer se Kraljić njima ravnopravno koristio pri pisanju. Vjerujemo da je ovaj Sorelov poduhvat vrijedan prilog studioznom znanstvenom istraživanju i vrednovanju Kraljićeva pjesništva koje tek predstoji – kaže Šigir.


Slijepa pjega




Sorel pak u svome popratnom eseju kaže da je Kraljić pisao kompleksnu poeziju, poetički razgranatu, tek s nekoliko mediteranskih tema: svakodnevica, priroda, baština, vrijeme.


– Realizirao ih je u višejezičnom kanalnom modu, emotivno u rasponu od sentimenta do ironije, a boraveći uvijek na strani nagona stvaranja i kreacije, humora, manirizma i mnogobrojnih asocijativnih lucidnosti, Nikola Kraljić je postao nekom vrstom slijepe pjege većine mainstream književne kritike, čija je spoznajna ograničenja dekonstruirao lakoćom i nezainteresiranošću za njih. U autorovih trideset pet zbirki razaznaje se razina po kojoj je to pjesništvo vrijedno u kontekstu hrvatske lirike uopće – ono pravodobno osvještava značaj idioma i poetički ga valorizira, potvrđujući da jezik i tema neke pjesme postaju punovrijedni tek ako im je izraz raznolik i maštovit. Mnoštvom se poetika Kraljić služi, pronalazeći apsolutno prepoznatljiv stil, krećući se među njima s izuzetnom lakoćom, a to su odlike dobroga pisca. Kraljićevi ključni poetički nedostaci su – izostanak naivnosti u poetici, nedostatak romantičarske patetike, desakraliziranje mitologije tla, zanemarivanje arhetipskih općih mjesta, ali ima: poetike mediteranizma formirane na iskustvima Prostora, Povijesti, Baštine. Ono čega nema ili ima malo – znači više! – zaključuje Sorel.


Predstavljanje knjige


Nikola Kraljić, dok je bio živ, naviknuo nas je oko blagdana Vele Gospe na predstavljanje njegove nove zbirke pjesama. Bilo bi to na Velih stenah u njegovu Omišlju, okupili bi se poštovatelji njegove pjesničke riječi i bila bi to lijepa fešta od poezije.


Mirjana Šigir nastavlja s tom praksom, pa će i najnovija knjiga izabranih pjesama Nikole Kraljića »Procjep u vremenu« biti predstavljena u ponedjeljak, 14. kolovoza, u 21 sat na otvorenoj pozornici na Velih stenah u Omišlju u sklopu programa tradicionalne svečanosti Stomorine, posvećene Veloj Gospi.


O knjizi će govoriti izbornik pjesama i pogovornik Sanjin Sorel te urednica Mirjana Šigir. Predstavljanje će popratiti izbor Kraljićevih pjesama iz knjige, a interpretirat će ih, uz pratnju gitare, članice Društva za poljepšanje Omišlja.