Čabarski književnik

Predstavljene “Poeme o rosi čudnovatog beskraja” Andreja Zbašnika

Marinko Krmpotić

Predstavljanje »Poeme o rosi čudnovatog beskraja« Andreja Zbašnika / Foto Ivan Janeš

Predstavljanje »Poeme o rosi čudnovatog beskraja« Andreja Zbašnika / Foto Ivan Janeš

Nova knjiga lirike čabarskog književnika govori o čudu, tajnama, radosti, ljubavi, igrama, istinama i lažima



»Poeme o rosi čudnovatog beskraja« naziv je nove knjige lirike čabarskog književnika Andreja Zbašnika, a prvo predstavljanje njegovog novog rada priređeno je u njegovom rodnom gradu, u Gradskoj vijećnici, i to u sklopu aktivnosti vezanih uz Mjesec knjige koje provodi čabarska Gradska knjižnica »Ivan Žagar«.


Autor i njegov dosadašnji rad predstavio je Ivan Janeš, predsjednik čabarskog Ogranka Matice hrvatske koja je izdavač ove knjige. Pisanje i likovno stvaranje Zbašnikov su poriv, strast, igra i život, rekao je Janeš i dodao.


– Na taj način on smišljava i reagira na zbilju u sebi i oko sebe, osvješćuje i kreativno oblikuje mnoštvo svjetova.




Sam naslov knjige – »Poeme o rosi čudnovatog beskraja« – otkriva nam da poeme progovaraju o čudu, tajnama, radosti, ljubavi, igrama, istinama i lažima … sve na poseban način autorovog dosadašnjeg specifičnog i teško razumljivog stvaranja, unutar beskrajnih jezičnih struktura.


Ove poeme su i ozbiljne i suviše neozbiljne, angažirane kroz poezijske – prozne – rekao bih i filozofske konstrukcije, istaknuo je Janeš spomenuvši i dosadašnji Zbašnikov rad u okviru kojeg je objavio dvije zbirke pjesama »Sječiva tišine« (2012) i »Ulovljene zvijeri« (2017) i dva romana »Razbijene linije« (2018.) i »Logor EJA« (2020.).


Sve te knjige objavio je čabarski Ogranak MH, a Zbašnikove haiku pjesme tiskane su u više zbornika haiku poezije. Naravno, o svojoj novoj knjizi progovorio je i sam autor pročitavši pojedine odlomke iz svih devet poema.


Ovo pjesničko druženje otvorio je svojom glazbom i stihovima kantautor Matija Turk, a prigodnim riječima i dobrodošlicom gostima se obratila i ravnateljica knjižnice Sintija Žurga Paripović najavivši zbivanja vezana uz Mjesec knjige, posebno izložbu svih 107 izdanja čabarskog Ogranka MH-a koji će kao dio prigodne izložbe biti u zavičajnoj zbirci GK-a »Ivan Žagar« otvorena do 15. studenoga.