Slavonski Brod

Oživljeni lik i djelo “hrvatskog Andersena”. Vrata otvorio dom velike Ivane Brlić Mažuranić

Kim Cuculić

Tijekom života u Slavonskom Brodu, odnosno tadašnjem Brodu na Savi, Ivana Brlić-Mažuranić stvara svoja najvrednija djela koja su danas vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda, nego i čitave HrvatskeSLAVONSKI BROD – Dom u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić napisala neke od najljepših bajki ikada u Slavonskom Brodu otvara vrata za javnost. Ova hrvatska književnica priznata je u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, a s pravom je zovu »hrvatskim Andersenom«.


Udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. godine ona postaje dio ugledne građanske obitelji i doseljava u Brod na Savi u obiteljsku kuću Brlićevih. Tijekom života u Slavonskom Brodu, odnosno tadašnjem Brodu na Savi, Ivana Brlić-Mažuranić stvara svoja najvrednija djela koja su danas vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda, nego i čitave Hrvatske.


Kuća Brlić


Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela.
Unazad posljednjih jedanaest godina Grad Slavonski Brod obnovio je pročelje, odnosno fasadu kuće Brlić, kao i krovište kuće. Tijekom 2016. godine prvi komadi namještaja iz spomenute kuće poslani su na restauraciju, a cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.« donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga »Integrirani program – Interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić« ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna.


Temeljem potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Gradu Slavonskom Brodu i partnerima u provedbi (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Turistička zajednica grada Slavonskog Broda) dodijeljeno je 13,6 milijuna kuna, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta, što je ujedno i najveći mogući iznos bespovratnih sredstava. Preostalih 15 posto iznosa, odnosno 2,4 milijuna kuna, sufinancira Grad Slavonski Brod.


Nova turistička atrakcija


Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra »Ivana Brlić-Mažuranić« Slavonski Brod će dobiti novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić nalazi se polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja, degustacije i prezentacije.


Prizemlje kuće dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje se nalazi i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije »U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić« te raznih drugih prigoda. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Ovaj dio kuće Brlić zadržao je elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati razne informacije.


Prvi kat kuće zauzima stan Brlić koji se sastoji od dvaju salona, knjižnice, spavaće sobe i dječje sobe. Autentičan je te sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je živjela i pisala Ivana Brlić-Mažuranić. U potkrovlju kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama. Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija, to jest mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta. Također, Kuća je obogaćena prigodnim multimedijskim i interaktivnim sadržajima kako bi se na što bolji način približila i novim, mladim generacijama.