Nakladnik Kvaka

Objavljena knjiga Ivana Mancea “Kosinjska tiskara – povijesna, informacijska i kartografska studija”

Hina

Ivan Mance

Ivan Mance

Knjiga obrađuje Kosinj i njegovo kulturno i povijesno značenje u pretpostavljenom radu prve hrvatske glagoljske tiskare



Knjigu Ivana Mancea “Kosinjska tiskara – povijesna, informacijska i kartografska studija”, koja obrađuje Kosinj i njegovo kulturno i povijesno značenje u pretpostavljenom radu prve hrvatske glagoljske tiskare, objavio je nakladnik Kvaka iz Velike Gorice.


Nakladnik ocjenjuje da su na samom kraju 15. stoljeća u Kosinjskoj tiskari najvjerojatnije otisnuti: Misal po zakonu rimskaga dvora, tzv. Prvotisak, čije tiskanje je dovršeno 22. veljače 1483. godine te Brevijar po zakonu rimskoga dvora iz 1490. godine.


Pretpostavljenom organizacijom i financiranjem Anža (Ivana) VIII. Frankapana Brinjskog te radom Kosinjana i prvog hrvatskog tiskara Ambroza Kacitića od plemena Kolunića, naglašava nakladnik, Kosinj i Kosinjska tiskara postaju sinonim vrhunske razine hrvatske srednjovjekovne kulture, intelekta i pismenosti kojima smo stajali uz rame s najnaprednijim narodima Europe i svijeta.




Ističe kako knjiga predstavlja povijesnu, informacijsku i kartografsku studiju koja je nastala iz doktorskog rada u području srednjovjekovne povijesti te dodaje kako je produkt prikupljanja povijesnih izvora i njihove kontekstualizacije kroz višegodišnji rad na problematici hrvatske inkunabulistike.


Knjiga “Kosinjska tiskara – povijesna, informacijska i kartografska studija” (750 str.) podijeljena je na osam poglavlja – Presjek kosinjske povijesti, Aktualne teze o mjestu prve tiskare u Hrvata, Informacijsko-povijesno istraživanje teze o kosinskoj tiskari, Analiza slijepih otisaka u našem prvotisku, Povijesna kartografija Kosinja te Završni prijedlog organizacije i rada Kosinske tiskare.


Stručnjak za poslovnu sigurnost Ivan Mance rođen je u Zagrebu 1975. Doktorirao je na studiju povijesti Fakulteta hrvatskih studija. Objavio je više knjiga, među kojima i knjigu “Kosinj: izvorište hrvatske tiskane riječi”.