'Doprinos Kostrenjana i Kraljevičana u spašavanju Židova 1941.'

KNJIGA VJEKOSLAVA BAKAŠUNA Novi ‘kamen spoticanja’ koji podsjeća na zlo holokausta

Ervin Pavleković

Dr. Vjekoslav Bakašun / Foto Marko GRACIN

Dr. Vjekoslav Bakašun / Foto Marko GRACIN

Knjiga je nastala na temelju petnaestogodišnjeg rada dr. Vjekoslava Bakašuna i daje uvid u stanje na području Kostrene i Kraljevice, čiji su mještani pomagali Židovima, mahom iz Zagreba, da se prebace preko Sušaka i Italije do Švicarske



RIJEKA – U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke danas je promovirana knjiga Vjekoslava Bakašuna “Doprinos mještana Kraljevice i Kostrene u spašavanju Židova tijekom lipnja i srpnja 1941.” Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović istaknuo je važnost knjige koja podsjeća na zlo holokausta te joj je zaželio otvoren put do čitatelja.https://youtu.be/2AmjCVxdupM



– Želio bih da ovo izdanje postane još jedan “kamen spoticanja”, koji će uz već one postavljene na nekoliko riječkih adresa, podsjećati, opominjati i podizati svijest sviju nas, a posebice naših mlađih generacija, da se zlo holokausta više nikada i nigdje ne smije ponoviti. Ova je knjiga ujedno i doprinos antifašističkoj kulturi sjećanja koju ovaj kraj njeguje i čuva s velikim pijetetom opirući se revizionističkim pokušajima uljepšavanja povijesne istine, rekao je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović dodajući kako je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, nakon predavanja dr. sc. Bakašuna 2019. godine, predložio da se zanimljive informacije i povijesna svjedočanstva iznesena na predavanju prenesu na papir, a potom i publiciraju.


Sjećanja i iskustva


Knjiga je nastala na temelju petnaestogodišnjeg rada dr. Bakašuna i daje uvid u stanje Kraljevice i Kostrene, kvarnerskih mjesta nedaleko od Rijeke koja su bila na dodiru Italije i NDH 1941. godine, čiji su mještani pomagali Židovima, mahom iz Zagreba, no i iz drugih gradova, da se prebace preko Sušaka i Italije do Švicarske, ne bi li pobjegli pred Holokaustom.


Promocija knjige Vjekoslava Bakašuna / Snimio Vedran KARUZA

Promocija knjige Vjekoslava Bakašuna / Snimio Vedran KARUZA





Kako je autor dr. Bakašun istaknuo, obala Kostrene koja je bila udaljena samo 800 metara od Kraljevice bila je područje pod ingerencijom Italije, a time i izvan dohvata NDH režima. Osim svjedočenja najstarijih mještana tih mjesta, prema kojima je oko 250 do 300 Židova prebačeno s obale Kraljevice na obalu Kostrene, ne postoji neka službena evidencija o broju spašenih, stoga je knjiga vrijedan povijesni testament.


Vjekoslav Bakašun, bio je tada dvanaestogodišnjak u čijoj su kući stanovale i neke židovske obitelji, pa o tim događajima govori prema vlastitom sjećanju te prema sjećanjima onih koji su nesebično odlučili podijeliti svoja životna iskustva sa svim budućim čitateljima ove knjige.


Podsjetnik na humanost


Predsjednik SABA PGŽ Tamarut obratio se u ime izdavača, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Naklade Kvarner te je kazao kako se radi o drugoj Bakašunovoj knjizi na temu izbjeglih Židova u Kostreni koja predstavlja podsjetnik na humanost, požrtvovnost i hrabrost naših ljudi iskazanoj u Drugom svjetskom ratu.


U ime židovske zajednice govorio je rabin Moše Prelević koji se zahvalio autoru na iznošenju malo poznatih podataka iz židovske povijesti u Hrvatskoj, kao i svima onima koji su riskirajući svoje živote sudjelovali u spašavanju Židova u Hrvatskoj.


Marko Filipović, Željko Bartulović, Vjekoslav Bakašun i Franjo Butorac / Snimio Vedran KARUZA

Marko Filipović, Željko Bartulović, Vjekoslav Bakašun i Franjo Butorac / Snimio Vedran KARUZA


 


Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktor Naklade Kvarner Franjo Butorac koji je moderirao predstavljanje knjige te povjesničar prof. dr. sc. Željko Bartulović koji je ujedno i recenzent ove knjige.



Autor knjige, prof. dr. sc. Vjekoslav Bakašun, umirovljeni je liječnik, epidemiolog, nekadašnji ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te kroničar Kostrene s više objavljenih knjiga, o tome mjestu, u čijem društveno angažiranom životu aktivno sudjeluje. Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Općine Kostrena, Grada Kraljevice, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Koordinacije židovskih općina Rh i Židovske općine Rijeka.