Zajednica Talijana Rijeka

Nova knjiga Laure Marchig: “Schmarrn” povezuje poeziju, glazbu i kulinarstvo

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Na programu predstavljanja, uz projekciju autorskog filma Laure Marchig, bit će i degustacija slatkih delicija koje pripadaju srednjoeuropskoj tradiciji i o kojima se govori u knjizi



RIJEKA – Zajednica Talijana Rijeka poziva na predstavljanje »obiteljske kuharice« Laure Marchig pod naslovom »Schmarrn«, koje će biti održano u subotu, 14. siječnja u Mjesnoj zajednici Kozala s početkom u 11.30 sati. Na programu je i degustacija slatkih delicija koje pripadaju srednjoeuropskoj tradiciji i o kojima se govori u knjizi. Bit će prikazan i autorski film Laure Marchig »Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru«.


O knjizi će govoriti urednica knjige Corinna Gerbaz Giuliano i autorica knjige. Organizatori ovog događaja, koji spaja književnost i kulinarstvo, su Zajednica Talijana Rijeka, Umjetnička organizacija Fedra art projekt i Udruga Slobodna Država Rijeka.


»Schmarrn« je opisan kao začudna knjiga, koju se može promatrati i kao roman, ali i kao poeziju granice, ili kulturalnih dodira, pisana na talijanskom, fijumanskom i hrvatskom jeziku. Nadaje se u različitim konceptualnim slojevima, na različitim idiomima. Ova je knjiga i dnevnik i dijalog, osobni i javni, jednog zajedništva. Ujedno je i kuharica, jer je i sam schmarrn začudno jelo koje nastaje kada palačinka ne uspije. No kroz tu kuharicu priča se o jednoj obiteljskoj povijesti, koja je ujedno i kolektivna. Na predstavljanju u Puli autorica je kao glavnu potku knjige istaknula pojam slobode, obranu principa demokracije i slobodnog razmišljanja.




Film »Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru« Laure Marchig povezuje poeziju, glazbu i kulinarstvo. Tekst koji izgovara Laura Marchig je na talijanskom (i fijumanskom dijalektu), s titlovima na hrvatskom jeziku.


– Drevni simbol hrane, kao element koji nam omogućava da uspostavimo kontakt s našim mrtvima, postaje i simbol povezivanja sa zemljom i s podnebljem. Pratimo povratak autorice u riječki kvart Kozala, u kuću njezinih predaka, u »kuću i u vrt duhova«.


Iz ovog mikrokozmosa kreće potraga za izgubljenim vremenom i, malo po malo, materijaliziraju se razni likovi-duhovi koji nam pričaju svoju priču i ostavljaju nam jedan recept, te nam tako pomažu da stvorimo glazbeno-vizualni priručnik recepata. Film se raspliće kroz seriju crtica i priča koje zajedno tvore neurednu kroniku nekoliko generacija u vremenskom rasponu od stotinjak godina – stoji u najavi filma.