Londonski sajam

New Voices: Pilić i Bužarovska među deset najboljih mladih europskih pisaca

Sandra Sabovljev

Foto: Nenad Reberšak

Foto: Nenad Reberšak

Pilić i Bužarovska su laureati europskog projekta Novi glasovi koji piscima malih i manjinskih jezika pruža potporu i omogućuje veću vidljivost i čitanost



ZAGREB Hrvatski književnik Zoran Pilić i makedonska spisateljica Rumena Bužarovska uvršteni su, prema mišljenju međunarodnog žirija Londonskog sajma knjiga u travnju ove godine, među desetero najzanimljivijih mladih europskih pisaca. Oni su laureati europskog projekta New Voices koji piscima malih i manjinskih jezika pruža potporu i omogućuje veću vidljivost i čitanost.


U sklopu programa 15. Festivala europske kratke priče u Hotelu Westin o ovom je projektu više je govorila direktorica organizacije međunarodne platforme za poticanje književne razmjene Literature Across Frontiers, utemeljene 2001. godine u Walesu s ciljem literarne razmjene, prijevoda i isticanja manje prevođenih književnosti, odnosno autora.


Unutar te organizacije utemeljen je i novi projekt Literary Europe Live koji ujedinjuje 16 većih i manjih europske festivala u Europi, među kojima su i FEKP i zagrebački književni klub Booksa, s istim ciljem promicanja programa koji reflektiraju bogatstvo europske različitosti.


Ojačati promet




– Naš je cilj ojačati europski književni promet i tako omogućiti manje prevođenim književnostima veću vidljivost u Europi, kazala je Alexandra Buchler, direktorica platforme LAF i programa LEuL, naglasivši da posebnu šansu žele dati piscima na manjinskom jeziku i to ponajviše onima kojima potporu ne daje matična većinska vlada.


Buchler je naglasila i da nastoje potaknuti engleske izdavače na prijevode europskih pisaca jer na taj način knjiga laške putuje svijetom. Istaknula je i uspješnu suradnju s manjim nakladnikom Istros Books iz Londona koji je osnovala Susan Curtis-Kojaković 2010. godine.


– Ideja je da se u ponajprije promoviraju autori koji su se već etablirali na svojim književnim scenama, ali nisu dovoljno prevođeni. Uvjet je i da nisu izdavali duže od deset godina, pojasnila je Buchler.


Pisce mogu nominirati svi članovi LEuL-a, jednog svoga i jednog stranog, pa je tako Pilića za New Voice predložila Booksina udruga Kulturtreger, a Bužarovsku Hrvatsko društvo pisaca i Kulturtreger.


– Pilić je jedan od najzabavnijih suvremenih hrvatskih pisaca koji nas je očarao svojom ironijom kojom oslikava hrvatsku svakodnevnicu, obrazložila je nominaciju voditeljica Bookse Miljenka Buljević.


Deset odabranih


Nominacija Bužarovske prihvaćena je jednoglasno jer je riječ o »iznimno obrazovanoj autorici koja u svojim pričama vješto spaja lokalno, makedonsko, tranzicijsko s univerzalnim, ljudskim dramama i socijalnim pritiscima, u lako prevodivim, umjetnički besprijekornim pričama koje, osim dubokog uvida u ljudsku psihu, sa sobom nose dimenziju socijalne kritičnosti i osviještenosti«.


Oboje pisaca bit će uvršteni u antologiju desetero ovogodišnjih »najzanimljivijih mladih književnih glasova Europe« koja će biti prevedena na engleski jezik i predstavljena na svim festivalima-članovima LEuL-a diljem kontinenta, od Velike Britanije, Španjolske, Njemačke, Belgije, Norveške, do Hrvatske, Slovenije i Mađarske.


Među deset najzanimljivijih novih europskih književnih glasova, uz Pilića i Bužarovsku, ove su se godine još našli pisci Juana Adcock (Meksiko), Bruno Vieira Amaral (Portugal), Clare Azzopardi (Malta), Erika Fatland (Norveška), Albert Forns (Španjolska), Anja Golob (Slovenija), Árpád Kollár (Srbija) te Ciwanmerd Kulek (Turska).