Potpore

Ministarstvo kulture stipendiralo 72 književna autorska projekta. Evo tko su dobitnici i gubitnici

Davor Mandić

Među autorima koji su dobili potpore nalaze se Damir Karakaš, Kristian Novak, Lidija Deduš i Ivana Šojat, a među odbijenima su Marija Dejanović, Nenad Popović, Marko Tomaš i Ankica Tomić



ZAGREB – Ministarstvo kulture i medija objavilo je ovogodišnje dobitnike, ali i gubitnike, potpora za poticanje književnog stvaralaštva, popularno znanih kao stipendije za pisce. Novac je to koji ide direktno piscima, a ne izdavačima ili agentima, što je hvalevrijedna praksa koju bi Ministarstvo moglo još i puno značajnije unaprijediti supstanicijalnijim budžetom. No ovo Ministarstvo to nije kadro učiniti, zbog pretjerane okrenutosti institucijama.


Dapače, ove godine još su i smanjili ukupno izdvajanje za stipendije na 1,89 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnje, kada je iznosilo oko 2,2 milijuna kuna.


Dobra je praksa i da se imena članova povjerenstva za vrednovanje pristiglih prijava objavljuju tek po završetku vijećanja, odnosno pri objavi rezultata, kao zaštita za njih, odnosno kao zaštita protiv pisaca koji bi mislili da članove povjerenstva treba malo »pogurati« u njihovu smjeru.


Dobitnici




Povjerenstvo je ove godine radilo u šarolikom sastavu: Adrian Cvitanović, Stanislav Habjan, Dorta Jagić, Luka Šeput i Tomislav Zagoda. Prijave koje su se odnosile na knjige namijenjene djeci i mladima vrednovalo je povjerenstvo u sastavu: Isabella Mauro, Andrijana Kos-Lajtman i Zlatko Krilić. Na temelju njihovih prijedloga ministrica je donijela odluku o financiranju 72 autorska projekta. Dodijeljeno je 19 polugodišnjih potpora od 42.000 kuna i 53 tromjesečne potpore od 21.000 kuna. Godišnja potpora od 84.000 kuna ove godine nije dodijeljena. Sufinancirano je 10 djela namijenjenih djeci i mladima te 19 prijevoda. Među sufinanciranim projektima najviše je romana (34), a slijede knjige priča (15) i poezija (11). Ove godine, kažu u MK-u, bio je dosad najveći broj prijavljenih projekata s područja stripa (10), a sufinancirano je šest, od kojih su tri namijenjena mladima.


Popis dobitnika književnih stipendija ujedno pokazuje i što možemo očekivati od knjiga u sljedećem razdoblju, pa od autora koji su ih dobili izdvajamo sljedeće: Marija Andrijašević (kratke priče, tromjesečna), Ivan Babić (poezija, tromjesečna), Morea Banićević (roman za mlade, tromjesečna), Veljko Barbieri (poezija, tromjesečna), Boris Beck (roman, tromjesečna), Gordana Benić (kratke priče, tromjesečna), Branko Čegec (poezija, tromjesečna), Lidija Deduš (roman, tromjesečna), Tatjana Gromača Vadanjel (roman, tromjesečna), Željka Horvat Čeč (roman, tromjesečna), Rade Jarak (roman, tromjesečna), Damir Karakaš (roman, polugodišnja), Andrijana Kos-Lajtman (poezija, tromjesečna), Nebojša Lujanović (roman, tromjesečna), Antonela Marušić (roman, tromjesečna), Miroslav Mićanović (kratke priče, tromjesečna), Kristian Novak (roman, polugodišnja), Želimir Periš (kratke priče, tromjesečna), Borivoj Radaković (roman, tromjesečna), Roman Simić (roman, polugodišnja), Ivana Šojat (roman, polugodišnja), Marina Šur-Puhlovski (kratke priče, tromjesečna), Martina Vidaić (poezija, tromjesečna), Lada Žigo Španić (roman, tromjesečna), Darija Žilić (poezija, tromjesečna).


Odbijeni


Od odbijenih izdvajamo: Mladen Blažević (roman), Arijana Čulina (kratke priče), Marija Dejanović (drama), Franjo Nagulov (poezija), Stanislava Nikolić-Aras (roman), Žarko Paić (eseji), Nenad Popović (eseji), Nenad Rizvanović (roman), Dijana Rosandić Živković (roman), Jelena Svilar (roman), Silvia Šesto (kratke priče), Karmela Špoljarić (roman), Marko Tomaš (roman), Ankica Tomić (kratke priče).