Susreti s književnicima

Kreće novo izdanje programa “Rijeka riječi”

Davor Mandić

U novom izdanju sad već tradicionalnog festivala srednjoškolci će se susresti s nizom hrvatskih pisaca



RIJEKA – Književni program »Rijeka riječi« Prve riječke hrvatske gimnazije nastavlja se te u novom izdanju donosi novi set učeničkih susreta sa suvremenim književnicima. A kako će to izgledati, moći će vidjeti i publika jer će 21. i 22. studenoga u Filodrammatici program u suštini biti pravi književni festival koji će voditi srednjoškolci iz Rijeke i Siska.


Kako nam je to rekla Helena de Karina, nastavnica hrvatskog jezika koja uz školsku knjižničarku Sandru Vidović vodi ovaj program, dvodnevni festival će prvoga dana ugostiti književnice Moniku Herceg i Đurđicu Čilić te Zorana Žmirića, a drugoga dana Fridu Šarar, Martinu Frka Milotić i Marka Tomaša.


– Susret s Monikom Herceg vode učenici Gimnazije Petrinja, s Đurđicom Čilić razgovarat će učenice Prve riječke hrvatske gimnazije, a sa Zoranom Žmirićem učenici iz Prometne i Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka. Učenike vode Natalija Miletić, Josipa Peškir Ćorović, Madlen Zubović i Anita Pešut.




Drugoga će dana s Markom Tomašem razgovarati domaćini iz Prve riječke hrvatske gimnazije, a susjedna Gimnazija Andrije Mohorovičića s Martinom Frka Milotić, vođeni Helenom de Karinom i Leonilom Marač.


S Fridom Šarar razgovaraju iz Građevinsko-tehničke škole pod mentorstvom Maje Cvjetković – rekla nam je Helena de Karina, napomenuvši da program 21. studenoga započinje u 16 sati, a 22. studenoga u 16.30 sati te da se održava u povodu obilježavanja 395. rođendana Prve riječke hrvatske gimnazije.


»Rijeka riječi«, sad je već tradicionalni književni program Prve riječke hrvatske gimnazije koji se kontinuirano odvija više od pet godina, a cilj mu je upoznati srednjoškolce sa suvremenom hrvatskom književnom produkcijom, poticati čitanje i uključivati mlade u kulturni život grada.


Dosadašnji gosti bili su: Željka Horvat Čeč, Enver Krivac, Tea Tulić, Zoran Žmirić, Vlado Simcich Vava, Davor Mandić, Olja Savičević Ivančević, Vlado Martek, Bekim Sejranović, Bojan Krivokapić, Sven Popović, Tanja Mravak, Kruno Lokotar, Boris Dežulović, Đurđica Čilić, Marko Tomaš i drugi.