Susret s otočanima

Festival “Pričigin” gostovao u Malom Lošinju i Cresu

Bojan Purić



o četrdesetak posjetitelja u Malom Lošinju i Cresu okupio je festival pričanja priča »Pričigin«, koji je nakon godina održavanja u Splitu lani prvi put došao i na ovo otočje, a sada je ponovljen s novom garniturom pripovjedača.


U Malom Lošinju najprije je, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, održana radionica pisanja za srednjoškolce kojoj je pristupilo šestero učenika, a potom je u cafe-baru »Utopia« održan glavni događaj, pripovijedanje u kojemu su, uz voditeljsko-najavljivačku ulogu Patricije Horvat, sudjelovali Ivica Prtenjača, Jelena Miholjević, Ivana Bodrožić, Ankica Tomić i Zoran Maljković, nižući izmišljene priče i one koje su u nekoj mjeri prilagođene vlastite dogodovštine.


U Cresu je večer pripovijedanja održana u glavnoj dvorani palače »Moise«, s tim da su u publici organizirano bili i učenici ovdašnje gimnazije. Priređena su i dva neformalna druženja; građani su i u Malom Lošinju i u Cresu imali priliku provesti neko vrijeme i popiti kavu s piscima na glavnim gradskim trgovima.




Uz i dalje postojeći jesenski Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici, nakon što se ugasio Lošinjski književni festival voditeljice Branke Džebić, na Lošinju je prazninu u susretima sa suvremenim autori(ca)ma donekle popunio ovaj događaj, iako postoji dovoljno publike i za češće književne večeri s onima čije knjige otočna publika čita i prati njihove nastupe u masovnim medijima.