Najavljena manifestacija

Evo što nas sve čeka za novi riječki Tjedan dobre dječje knjige

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Brojna zanimljiva događanja u više od pedeset programa



Najveća manifestacija koja potiče čitanje i dječju knjigu, “Tjedan dobre dječje knjige”, najavljena je danas u knjižnici Stribor u Dječjoj kući, a ove nas godine očekuju brojna zanimljiva događanja u više od pedeset programa koji će se odvijati od 17. do 23. travnja.


Program manifestacije najavili su ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka Tanja Badanjak, urednica Školske knjige i Modre laste Vanja Jajić te voditelj projekata i marketinga Kristian Benić.


Postigli zrelost


Ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković uvodno je istaknuo kako je manifestacija Tjedan dobre dječje knjige počela od jednog skromnog formata koji je postepeno rastao “da bi postigao novu zrelost u kontekstu Dječje kuće”.




I sam kaže da voli Tjedan dobre dječje knjige, ne samo zbog ambijenta knjižnice, nego zbog tema koje se obrađuju i same manifestacije koja se tijekom vremena mijenjala.


Bez obzira na promjene, govori, Tjedan dječje knjige je “uvijek aktualan i svjež”, pa one koji dođu čeka pregršt zanimljivih događanja, radionica, pričaonica i ostalog.



– Pozivam sve naše najmlađe sugrađane i svu djecu koja žive diljem Primorsko-goranske županije da nas u tjednu Dobre dječje knjige posjete bilo u Rijeci, u Dječjoj kući ili u nekoj od naših ogranaka ili nekoj drugoj narodnoj knjižnici koja se priključila ovoj vrijednoj manifestaciji, a siguran sam da će svatko naći ponešto za sebe, govori Cvjetković te ističe dugogodišnju dobru suradnju sa Školskom knjigom koja se i ove godine aktivno uključila te je, uz GKR, autor programa ove manifestacije, ističe Cvjetković.


Murva i vremenska kapsula


Prema riječima Tanje Badanjak manifestacija Tjedan dobre dječje knjiže možda je “jedina u ovoj riječkoj regiji koja se bavi kreativnošću djece, poticanjem kulture čitanja i stavljanje knjige i raznih kreativnih aktivnosti u centar dječje svakodnevice”.


– Ovogodišnja manifestacija ima više od pedeset programa, od kojih su svi jednako važni i posebni. Ovogodišnja tema je kopanje.


Gradska knjižnica Rijeka je zadnjih par godina obilježena kopanjem, ali i mimo gradilišta Benčić, mimo te vrste kopanja, knjižničari se bave i nekim drugim vrstama kopanja, kopanja po knjigama, kopanja po policama, po podacima, govori Badanjak.



Kako je dalje kazala, prva aktivnosti je kopanje, zakopavanje, to jest sadnja murve koja će se odvijati u ponedjeljak u jutarnjim satima, a uz murvu, zakopat će se i vremenska kapsula koja će se otvoriti za dvadeset godina, dakle 20. travnja 2043., kad će se vidjeti što je zakopano od ranije prikupljenog materijala od samih korisnika GKR-a.


Escape room, pričaonice, kviz…


U Galeriji Dječje kuće će biti postavljena izložba Hane Tintor, u goste stižu brojni dječji autori, između ostalih Jelena Pervan, Bruno Mezić, Ines Marciuš Kruljac, koji će predstaviti svoje nove dječje naslove.


Od programa namijenjenih odraslima očekuje nas razgovor o ilustraciji biblioteke Vjeverice s Dubravkom Zimom te onaj o povijesti dječje književnosti.


Također, od ostalih programa nas očekuje escape room, zatim radionice koje se bave arhitekturom, ilustracijom, glagoljaštvom, arheologijom, higijenom te razne vrste pričaonica, bagerske, vatrogasne, glazbene, imigrantske.


Obiteljski kviz održat će se u kafiću Baltazar, a tu je i inkluzivni dio programa koji se sastoji od radionica čitanja, projekcije filma i radionice znakovnog jezika.


U tjednu punom događanja ističe se subota kad će se održati pričanje priča, a istu će se večer u Noći dječje knjige održati radionica izrade svjetlećeg terarija i knjiški disco.


Što sprema Školska knjiga?


Prošlogodišnjim sklapanjem ugovora s GKR-om Školska je knjiga našla “istomišljenike, jednu nevjerojatno entuzijastičnu ekipu koja promiče kulturu čitanja, koja promiče razvoj djece i mladih na najbolji mogući način”, rekla je urednica Školske knjige i Modre laste Vanja Jajić.



– Dječji izdavački plan Školske knjige prati djecu od najranije dobi pa do nekih dvanaest godina, uzimajući u obzir kognitivni razvoj i interese svake pojedine skupine.


Zavirite li u program i pokušate li iskopati neku informaciju o samim događajima, vidjet ćete da se tematski trudimo pokazati raznolikost, a to je ono čime se diči naša izdavačka kuća i u čemu smo se spojili s ovim programom.


Trudimo se obuhvatiti teme od jezičnoga područja do prirodoslovlja, STEM-a, građanskog odgoja, ekologije, održivog razvoja, govori Jajić te dodaje da ove godine sudjeluju s osamnaest radionica u kojima će djeca otkrivati znanost, raditi pokuse, pričati priče i drugo.


Najveća manifestacija


“Tjedan dobre dječje knjige” najveća je manifestacija poticanja čitanja i dječje knjige od najranije dobi na riječkom području koja se provodi u organizaciji Gradska knjižnica Rijeka, a od 2021. godine odvija se u jedinstvenoj riječkoj Dječjoj kući uz sudjelovanje županijskih ogranaka.


Programi festivala usmjereni su na inovativne prakse rada s djecom, netipične načine poticanja čitanja te afirmaciju znatiželje i istraživanja.


Program su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija, a programski partner festivala je izdavač Školska knjiga.


Cjelokupni program i sve aktivnosti u sklopu manifestacije su besplatni, a potrebno se prijaviti putem online obrasca koji se može naći na mrežnim stranicama gkr.hr i djecjakuca.hr.