Književna karika

Bili smo na riječkom Međunarodnom književnom festivalu Lit Link

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

U riječkom programu nastupili su Lucie Rico, Emilienne Malfatto, Nora Verde, Marko Pogačar, Srećko Horvat, Zoran Žmirić, Andrej E. Skubic, Philippe Marczewski...



Međunarodni književni festival Lit Link (Književna karika) i ove je godine okupio brojne domaće i inozemne goste, većinom frankofone autore, pisce i urednike, koji su u Kulturno-prosvjetnom društvu »Bazovica« predstavili svoja djela, književne prakse i iskustva rada na određenom djelu, te tako razvijanjem dijaloga među književnom zajednicom pružili jedinstven i dinamičan doživljaj koji daje uvid u suvremenu književnost i izdavaštvo.


Započevši s djelovanjem još 2013. godine Lit link je do danas ugostio brojne svjetske i domaće autore koji su u obliku turneje pohodili više gradova.


Ovogodišnje izdanje festivala se nakon Zagreba i Labina premjestilo u Rijeku, a svoja su djela čitali: Lucie Rico, Emilienne Malfatto, Nora Verde, Marko Pogačar, Srećko Horvat, Zoran Žmirić, Andrej E. Skubic te Philippe Marczewski.




Osim njih, u programu festivala kao moderatori također su sudjelovali francuski gosti, Chloé Billon, nagrađivana književna prevoditeljica, i Julien Delorme, književni urednik, koji su kao koordinatori sudjelovali i pri realizaciji samoga festivala.


Na književnom se susretu, između ostalog, moglo čuti o filozofskoj studiji “After the Apocalypse” Srećka Horvata, koji eshatološki i ontološki, vrlo aktualno, govori o postapokaliptičnome svijetu i dvjema alternativama koje su ostale ljudskoj civilizaciji – masovnome istrebljenju ili reinvenciji.


U svojim se razlaganjima, između ostalih, autor oslanja na Guattarija, Stevensa, Chapellea, uključuje i recentnu pandemiju, klimatsku krizu, Trumpa i drugo, te tako (raz)otkriva granice između fikcije i stvarnosti te onoga što jest i što bi moglo biti.


Belgijski autor Philippe Marczewski govorio je o svom nagrađenom romanu “Un corps tropical”, za koji je dobio nagradu Prix Rossel, a u kojem jedan događaj gotovo mersaultovski pokreće život junaka bez osobina u neočekivanim smjerovima prema ekstremima senzualnosti i brutalnosti svijeta.


Višestruko nagrađivani slovenski autor Andrej Ermenc Skubic predstavio je svoje djelo “Samo doći kući” (2014.), priču o tajkunu i odvjetniku koju je nazvao sudskom dramom i koja, stavljajući u fokus imovinsko-pravne odnose, donosi aktualnu pozadinsku priču o moralu i etičnosti.


Lucie Rico predstavila je svoj zanimljiv roman “Le Chant du poulet sous vide”, ekološke tematike o pilićima i ljudima, koji svojim grotesknim elementima, nadrealnim i farsom izmiče iz tradicionalnih okvira, a prikazuje naše doba kroz intimne kontradikcije.