Francuska spisateljica

Annie Ernaux dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Kim Cuculić

Annie Ernaux / Foto Reuters

Annie Ernaux / Foto Reuters

Nobel joj je dodijeljen za hrabrost i kritičku štroumnost kojom razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja



Nobelova nagrada za književnost 2022. dodijeljena je francuskoj književnici Annie Ernaux, »za hrabrost i kliničku oštroumnost kojom razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja«.


Annie Ernaux (1940.) vrlo je cijenjena suvremena francuska spisateljica.


Profesorica je suvremene književnosti, a dosad je objavila sljedeća djela : »Les armoires vides« (Prazni ormari, 1974.), »Ce qu’ils disent ou rien« (Ono što oni kažu ili ništa, 1977.), »La femme gelée« (Smrznuta žena, 1981.), »La place« (Mjesto, 1984.), »Une femme« (Jedna žena, 1989.), »Passion simple« (Jednostavna strast, 1992.); »Journal du dehors« (Dnevnik izvana, 1993.), »La honte« (Sram, 1997.), »Je ne suis pas sortie de ma nuit« (Nisam izašla iz svoje noći, 1997.), »La vie extérieure« (Vanjski život, 2000.), »L’événement« (Događaj, 2000), »Se perdre« (Gubiti se, 2001.), »L’occupation« (Okupacija, 2002), »L’usage de la photo« (Upotreba fotografije, 2005.) i druge.




Njezin roman »Les années« (Godine, 2008.) u Francuskoj su vrlo dobro prihvatili i čitatelji i književna kritika. Za knjigu »Mjesto«, koja je prevedena na čak četrnaest jezika, 1984. je godine dobila nagradu Renaudot.


Annie Ernaux rođena je 1940. u francuskoj pokrajini Normandiji gdje je u rodnome Lillebonneu i potom u Yvetotu provela djetinjstvo.


Studirala je na Sveučilištu u Rouenu te mnogo godina radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi te u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu.


Uz učiteljski posao pisala je i sedamdesetih počela objavljivati svoje prve knjige koje su vrlo brzo stekle poklonike. Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta.


Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada.


Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji »Quarto«, čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku Moderna vremena. Prevedena je i na hrvatski jezik.