Ispitna predstava studija "Gluma i mediji"

“Veliki smiješni rat”: Harlekin ide u boj

Kim Cuculić

Dramaturgiju i režiju potpisuju prof. Rade Šerbedžija i doc. Lenka Udovički, koji su na zanimljiv način povezali i isprepleli Goldonija, Dežulovića i Brechta – autore iz različitih epoha koji svaki na svoj način progovaraju o besmislu rata, te ulozi uniforme u životu i smrti čovjeka, vojnika i budale. U tom smislu središnji je lik sluge Arlecchina, jednog od tipiziranih likova commedie dell'arte, koja je u Goldonijevo vrijeme već u padu



RIJEKA Početak nove akademske godine studija »Gluma i mediji« Sveučilišta u Rijeci obilježen je dvjema izvedbama ispitne predstave »Veliki smiješni rat« u HKD-u na Sušaku.


Riječ je o predstavi pravljenoj u ključu commedie dell’arte, a nastala je na temelju tekstova »Licemjer«, »Rat« i pisama Carla Goldonija (obradili Sandro Bajini i Giovanni Poli, prevela Daša Bradičić), dijelova romana »Jebo sad hiljadu dinara« Borisa Dežulovića i pjesme »Legenda o mrtvom vojniku« Bertolta Brechta. Sve ove tekstove povezuje motiv rata, odnosno njegova apsurda. 


  Dramaturgiju i režiju potpisuju prof. Rade Šerbedžija i doc. Lenka Udovički, koji su na zanimljiv način povezali i isprepleli Goldonija, Dežulovića i Brechta – autore iz različitih epoha koji svaki na svoj način progovaraju o besmislu rata, te ulozi uniforme u životu i smrti čovjeka, vojnika i budale. U tom smislu središnji je lik sluge Arlecchina, jednog od tipiziranih likova commedie dell’arte, koja je u Goldonijevo vrijeme već u padu.  

 U »Velikom smiješnom ratu« Arlecchina utjelovljuje više glumaca, pretvarajući ga u tragikomičnu figuru apsurda rata. Ova studentska predstava na farsičan i karikaturalan način pokazuje kako se novcem kupuje narod koji postaje topovsko meso u sukobima zaraćenih strana. 




  U »Velikom smiješnom ratu« studenti i studentice druge godine pokazali su što su sve naučili tijekom studija – od korištenja maske i kostima, do scenskog pokreta, pjevanja, uporabe glasa i glumačkih tehnika. U tome su im pomogli Edvin Liverić i Ivana Kalc zaduženi za pokret, asistentice Jelena Lopatić i Tanja Smoje, dok su glazbu uz pomoć Nigela Osbornea kreirali studenti.


Oblikovanje svjetla potpisuju Marin Lukanović i Lenka Udovički, a kostime i rekvizitu studenti Akademije primijenjenih umjetnosti. Glazbu uživo izvode Sandi Bratonja, Gorana Stipeč i Franka Zlatić. Korepetitorica je Valnea Žauhar, a glazbeni producent Damir Urban. 


  U predstavi igraju: Frano Barunčić, Ella Bogadi, Nika Ivančić, Lovro Ivanković, Lara Lalić, Nika Levak, Jurica Marčec, Emir Mulalić, Marina Musulin, Nikola Nedić, Maja Ožegović, Mirta Polanović, Tena-Antonija Torjanac i Tijana Trošelj.