Kalvarija pod zvijezdama

Umri ili udri muški: Gledali smo premijeru diplomske predstave KUC-a Kalvarija

Kim Cuculić

Zaplet nastaje u trenutku kad umire baka, a svećenik, ribar i krčmar - koji zarađuju na zabranjenom izlovu prstaca - dolaze na ideju da prstace prošvercaju u mrtvačkom sanduku



RIJEKA – Kalvarija pod zvijezdama – Ljetni festival smijeha-ha otvoren je na terasi KUC-a Kalvarija premijerom diplomske predstave 41. škole glume pod naslovom »Umri muški«.


Naslov, jasno je, asocira na popularni američki akcijski triler iz 1980-ih godina s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi, no o čemu je zapravo riječ doznaje se tek u neočekivanom obratu na kraju predstave. Radnja ove komedije, u režiji Bojana Lakoša, smještena je na neki naš otok, a protagonisti su prepoznatljivi – lokalni svećenik, vlasnik krčme i apartmana, otočni ribar i bizarna iznajmljivačica soba koja će doživjeti religiozno prosvjetljenje.Zaplet nastaje u trenutku kad u devedeset i nekoj godini umire baka, čiji se lijes mora prevesti s otoka na kopno, a svećenik, ribar i krčmar – koji zarađuju na zabranjenom izlovu prstaca – dolaze na ideju da ih prošvercaju u mrtvačkom sanduku. U ovoj društvenoj satiri i otočni duhovnik upleten je u ilegalne radnje, a sve sa željom da namakne sredstva za obnovu crkve u mjestu.


Svoju računicu ima i krčmar, jer u njegovu restoranu zabranjene prstace naručuje politička i društvena elita pa se u predstavi spominju i pozata lica iz hrvatske politike i s estrade. U jednom trenutku spomenuti otočni trojac doznaje, čitajući sa zamašćenog papira, da na njihov otok stiže filmska ekipa koja će, kao što oni misle, snimati film »Umri muški«. I tu kreće sljedeći duhoviti zaplet prepun raznih peripetija. Filmaši najprije traže lokacije na otoku za snimanje filma, a kad se glavni glumac razboli prisiljeni su provesti audiciju za glumca među mještanima na kojoj će proći vlasnik krčme, između ostalog privučen i visokim honorarom.




Zatim kreće snimanje filma, nećemo otkrivati kakvog, već ćemo reći samo to da je naslov »Umri muški« zapravo bio »Udri muški«.


Redatelj Bojan Lakoš i njegovi asistenti Tamara Grgić i Dario Butković potpisuju još jednu duhovitu predstavu koja je nasmijala publiku, a u njoj glume Robert Lisac, Mario Kusijanović, Sanjin Janjatović, Rebeka Katanić, Filip Sočan, Andrej Gregorin i Dario Butković.