Sardinijsko-baskijski plesni spoj

U HKD-u Sušak gostuje hvaljena predstava “Idiot-Syncrasy” kolektiva Igor x Moreno

Kim Cuculić



RIJEKA – Hvaljena predstava »Idiot-Syncrasy« kolektiva Igor x Moreno u subotu 15. siječnja u 20 sati gostuje u HKD-u. Pod nazivom Igor x Moreno djeluju koreografi Moreno Solinas i Igor Urzelai, koji surađuju sa širom skupinom umjetnika. Dugogodišnji su suradnici londonskog The Placea, s trenutačnom umjetničkom rezidencijom u S’ALA-i na Sardiniji.


Njihovi radovi proizlaze iz fascinacije ljudima i njihovim specifičnostima. Kroz koreografiju, neverbalnim jezikom stvaraju iskustva koja iznenađuju, potiču i uznemiruju. Njihova djela – konstruirana do detalja, a duboko zaokupljena životnošću – izmiču različitim žanrovima i stilovima.


O predstavi »Idiot-Syncrasy« kažu: »Krenuli smo sa željom da svojim nastupom promijenimo svijet. Osjećali smo se kao idioti. Onda smo puno plesali. Skakali smo.




Pozivali smo se na narodne tradicije Sardinije i Baskije. Pjevali smo. Pa smo još malo skakali. Obvezali smo se.«
Predstava »Idiot-Syncrasy« bila je nominirana za National Dance Awards 2015. i Total Theatre Awards 2015. te je odabrana za Aerowavesov Spring Forward festival 2015. i za British Council Showcase 2015. Za ulazak u dvoranu HKD-a potrebna je COVID-potvrda i obavezno je nošenje zaštitne maske. Dodajmo i da je od ove godine plesna mreža Aerowaves ustanovila svoj novi produkcijski centar za projekt Sprinback Ringside u Rijeci, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Ovaj pionirski projekt bavi se snimanjem i prikazivanjem predstava u tehnici virtualne stvarnosti (VR), a HKD će, uz produciranje snimanja, koordinirati i turneju Springback Ringsidea po Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Srbiji i Sloveniji. Kreativni tim projekta, redateljica Enya Belak i snimatelj i VR-tehničar Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, trenutačno u HKD-u snimaju »Idiot-Syncrasy«.