Za Dan žena

U Galeriji SKC pripremaju studentsku izložbu naziva “Intimne maramice, gratis”

Katarina Bošnjak

Radi se o izložbi studentskih radova u povodu Dana žena koja okuplja 12 umjetnica i jednog umjetnika



RIJEKA – Ovog petka s početkom u 19 sati u Galeriji SKC djelići intimnosti umjetnica pruženi su na konzumiranje, i to gratis. Radi se o izložbi studentskih radova u povodu Dana žena koja okuplja 12 umjetnica i jednog umjetnika iz cijele Hrvatske, a koji se predstavljaju slikarskim, crtačkim, fotografskim, kiparskim i tekstilnim radovima.


Na izložbi će posjetitelji moći proviriti u njihova razmišljanja o društvenoj misinterpretaciji ženskosti i propitivanja patrijarhalnih pozicija na vlasti koje ženskost definiraju te vidjeti kako se umjetnice suprotstavljaju muškom pogledu svojom ranjivošću i otvorenošću o sebi. Prikazat će kroz što prolaze na putu otkrivanja vlastitog identiteta u ovom ustaljenom društvu i s kojim se sve konfliktima bore. U vremenu retradicionalizacije ženske ideologije, umjetnice su stavljene u poziciju preispitivanja vlastitih odnosa sa ženama oko sebe. Kao sredstvo borbe, umjesto bijesa, pokazuju snagu mekoće koju za razliku od maramica, nije toliko lako raskinuti.


Na izložbi sudjeluju Ivori Sošić, Aneli Sošić, Tonka Špoljar, Korina Hunjak, Valentina Vukmanić, Tanja Blašković, Lucija Brkić, Jelena Kovačev, Nika Zubović, Jessica Gobert, Ivana Babić, Ivona Grgas-Roknić i Marko Drmać. Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka. (K. Bo.)