Oproštajni nastup

Riječka baletna prvakinja Cristina Lukanec emotivno se oprostila od scene

Kim Cuculić

Večer je započela videom s ulomcima iz njezinih predstava, podsjetnikom na jednu impresivnu karijeru – Cristininom plesnom pričom



RIJEKA – Na kraju izvedbe baleta »Orašar« baletna prvakinja riječkog HNK-a Cristina Lukanec oprostila se od scene. Kako je podsjetila ravnateljica Baleta Maša Kolar, nakon punih 27 godina umjetničkog rada i brojnih nezaboravnih kreacija na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca održala je oproštajni nastup.


Večer je započela videom s ulomcima iz njezinih predstava, podsjetnikom na jednu impresivnu karijeru – Cristininom plesnom pričom.


Njezin kolega i scenski partner Andrei Köteles, s kojim je puno puta dijelila pozornicu, prisjetio se njihovih zajedničkih početaka. Upoznali su se još kao desetogodišnjaci u baletnoj školi u rodnoj Rumunjskoj, a onda su se ponovo sreli 1994. godine u Rijeci, gdje su se oboje pridružili baletnom ansamblu, a već 1995. nastupili su prvi put kao plesni par, a potom i još puno puta. »Bila mi je čast. S ovakvom partnericom lako je biti dobar plesač«, rekao je Andrei i poželio joj jednako uspješnu pedagošku karijeru.




Uspjeh u pedagoškom radu te da što prije svoje učenice i učenike vidi na pozornici »Zajca« Cristini je poželio i intendant Marin Blažević. »Prema Aristotelu svaka priča ima svoj početak, sredinu i kraj. No uvjeren sam da ovo nije točka i nije kraj fascinantne plesne priče, već samo jedan zarez«, rekao je intendant Blažević i zahvalio Cristini Lukanec »na svakom danu i svakom trenutku u našem kazalištu«.


A ona je pak zahvalila svima koji su omogućili da se s pozornice, u kostimu, obrati svojoj publici. »Ne bih mogla otići a da ne pozdravim vas, jer bez vas ne bih bila ja. Do viđenja, vidimo se u gledalištu«, pozdravila je Cristina Lukanec svoju publiku, a prepuno gledalište pozdrav joj je uzvratilo dugim gromoglasnim pljeskom stojeći na nogama.


Cristina Lukanec, tada Dicu, u riječko je kazalište stigla odmah po završetku baletnog školovanja u Rumunjskoj. Vrlo brzo pokazala je potencijal iznimno perspektivne plesačice, što joj priskrbljuje velike solističke uloge, zbog čega je uskoro postala nositeljicom riječkog baletnog repertoara, podjednako uspješno u klasičnom, neoklasičnom i modernom repertoaru, i miljenicom publike.