Reakcije na ministričinu odluku

Razgovarali smo s važnim akterima afere oko smjene intendanta u Rijeci: Bojan Šober zasad ostao sam

Davor Mandić

Sve ovo će se odraziti na HDZ i birače i mislim da je ministrica učinila veliku grešku - Bojan Šober / Snimio Vedran KARUZA

Sve ovo će se odraziti na HDZ i birače i mislim da je ministrica učinila veliku grešku - Bojan Šober / Snimio Vedran KARUZA

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Rijeci Josip Ostrogović negira sukob lokalnog HDZ-a s ministricom, iako je njezina odluka dijametralno suprotna odluci za koju su riječki HDZ-ovci glasali u gradskom parlamentu. Time Bojan Šober, član HDZ-a, član Kazališnog vijeća "Zajca" i v. d. intendata "Zajca" prema odluci Gradskog vijeća, u ovom trenutku nema političku podršku svoje stranke



 


 


RIJEKA  Riječki HDZ, ako je suditi prema najaktualnijim izjavama njihova predsjednika Josipa Ostrogovića, povlači se iz priče o smjeni intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marina Blaževića, koju su zdušno, i glasovima u Gradskom vijeću Grada Rijeke, podržavali. Mogla je to ujedno biti i prva pobjeda riječkog HDZ-a nad riječkim SDP-om, s obzirom na to da je na glasanju prošao njihov prijedlog, a nije SDP-ov, no povlačenje iz sukoba s ministricom, barem zasad, označit će i političku budućnost Ostrogovića i riječkog HDZ-a. Istina, pri izglasavanju smjene Blaževića u Gradskom vijeću složila se prilično čudna koalicija i lijevih i desnih, no činjenica je da je (i) HDZ tada porazio SDP.




Ostrogović je na naše pitanje da komentira odluku ministrice prvo rekao da su svi gradski vijećnici HDZ-a, sukladno odluci stranačkih tijela, glasali za Blaževićevo razrješenje, “a sve u skladu sa stranačkom politikom kontinuiteta u Gradskom vijeću Grada Rijeke u prošlom i ovom mandatu”.


Ponovili smo pitanje, odnosno upitali ga kako onda komentira potez ministrice i kako će se riječki HDZ, a onda i on kao predsjednik Gradskog odbora, ponijeti prema njoj.


Nema nikakvog sukoba - Josip Ostrogović / NL arhiva

Nema nikakvog sukoba – Josip Ostrogović / NL arhiva


Nema sukoba


– Ministrica je izjavila da razumije stav riječkog HDZ-a, ali da ona u svojoj odluci mora postupati po Zakonu – rekao je Ostrogović, a mi smo mu onda uputili pitanje: »Dijametralno suprotno mišljenje o jednoj tako važnoj stvari kao što je rečena odluka Gradskog vijeća upućuje na sukob lokalnog HDZ-a i ministrice. Smatrate li svojim porazom činjenicu da će Blažević i dalje biti intendant suprotno želji lokalnog HDZ-a i hoćete li i dalje inzistirati na smjeni ili ćete se povući?«


– Nema nikakvog sukoba. Sve sam vam odgovorio – zaključio je Ostrogović.


Ranije smo razgovarali s Bojanom Šoberom, i to u trostrukoj ulozi sugovornika: kao članom HDZ-a, kao članom Kazališnog vijeća koje je predložilo smjenu Blaževića i kao v.d.-om intendanta “Zajca”. Koliko je cijeli slučaj trenutno bizaran, kazuje činjenica da je ministričinom odlukom Blažević i dalje intendant, no odlukom Gradskog vijeća v. d. je od 1. studenoga Šober, što pak znači da bi u toj lakrdiji, ako lakrdiju uzmemo kao kazališni komad, intendant Marin Blažević mogao v.d.-u intendata Bojanu Šoberu, ako se ovaj ne bi pojavio na poslu tri dana bez opravdanja, mogao uručiti otkaz. Naravno, u toj lakrdiji je i pitanje ureda u kojem će intendanti obavljati svoje poslove, kao i pitanje odluka koje će donositi, a koje će onda, i koji, zaposlenici morati poštovati.


No krećemo u razgovor sa Šoberom kao HDZ-ovcem, pitajući ga kako komentira ovaj očiti unutarstranački sukob, pri čemu ministrica radi jedno, a lokalni HDZ dijametralno suprotno.


– Riječki HDZ je imao sastanke i prije one sjednice Gradskog vijeća, kada je ministrica već bila najavljivala da neće podržati smjene intendanata u Rijeci i Splitu. Predsjedništvo i Gradski odbor donijeli su bezrezervnu podršku smjeni intendanta i v.d.-u intendanta Bojanu Šoberu, kao i obavezu da se vijećnici tako izjasne na Gradskom vijeću. Ja sam bio pozvan dan prije da kažem razloge i došla je apsolutna podrška i obvezujući stav svih prema gospodinu Ostrogoviću da se tako mora postupiti na Vijeću. Prije nekoliko dana, dakle daleko nakon te sjednice 22. rujna, još je jednom održan sastanak na lokalnoj razini, gdje je opet izrečena podrška predstavnika svih struktura u riječkom HDZ-u, koji je potvrdio da stoji iza svoje odluke. I ja sam doista dvojio da će ministrica ići protiv volje građana, odnosno vijećnika, a i volje same svoje stranke, čime riskira veliki pad rejtinga stranke u Rijeci. Ako će Zagreb imati snagu preinačiti odluku svoje baze, onda je to ogromna odgovornost na njoj – rekao je Šober, a nas je zanimalo i što on misli da o ovoj situaciji misli predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.


Ministrica učinila grešku


– Gospodin Plenković je, nažalost, u Pragu, ali prekjučer je dobio dopis i stav s ovog sastanka koji spominjem, pa mi je pritom jako žao zbog nekoliko stvari; ja ne mogu doći do gospodina Plenkovića, a jako mi je žao što ministrica nikad nije izrazila želju razgovarati sa mnom ili barem s članom KV-a ili što nije pozvala predsjednika Kazališnog vijeća da vidi da svi prijedlozi za razrješenje stoje. Ona je, nažalost, slušala samo jednu stranu. Nije na meni da prozivam ministricu; mislim da je dvije trećine predstavnika građana Rijeke protiv Blaževića, a ako tome dodamo i Splićane, mislim da je sve rečeno. Ja sam odgojen da uvijek saslušam i jednu i drugu stranu kada trebam presudu, a ovdje je evidentno da je slušana samo jedna strana – rekao je Šober, a mi ga pitamo kako će se po njemu sada dalje postaviti lokalni HDZ.


– Ja ne mogu reći kako će se postaviti stranka, jer, kažem, toliko puta smo izrijekom bili za smjenu da je nevjerojatno da se ministrica toliko grčevito bori i, da, odgovor na vaše prvo pitanje je da će se sve ovo odraziti na HDZ i birače i mislim da je ministrica učinila veliku grešku. Da sam ja premijer, znam kako bih reagirao – rekao je Šober, a mi se prebacujemo na njegovu novu funkciju v.d.-a intendanta i pitamo ga hoće li doći na posao 1. studenoga.


– Doista, ja sam dobio odluku Gradskog vijeća da stupam na dužnost 1. studenoga ove godine, za 20-ak dana. Naravno, ja se neću oglušiti o takvu odluku, jer u toj odluci piše da se imenuje Bojan Šober za v.d.-a “Zajca” s nadnevkom tim i tim. Nigdje ne piše “u slučaju da…”, “ako ne…” ili sl. Naravno, kao pismen čovjek koji zna što je red, postavit ću pitanje predsjednici Gradskog vijeća da me uputi, jer stav gradonačelnika smo čuli i na sjednici Gradskog vijeća. No povući ću paralelu: Sabor RH je donio odluku da platežno sredstvo od 1. siječna 2023. u RH bude euro. Ja ne mogu zamisliti situaciju u kojoj premijer kaže da to neće biti euro, nego dolar. Mislim da gradonačelnik ne može imati drugi stav osim onog na što ga obvezuje Gradsko vijeće, a ono je svoje reklo. I sad ću opet reći: Da sam ja gradonačelnik, znam kakvu bih odluku donio i što bih odgovorio ministrici – zaključio je Šober.


Preispitivanje odluke


Pitanje koje zanima Šobera, zanima i nas, pa smo ga uputili predsjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke Ani Trošelj, inače članici PGS-a, stranke koja je u političkom smislu pokrenula proces smjene intendanta. No zanimao nas je njezin stav kao predsjednice Gradskog vijeća, što su sada sljedeći koraci, odnosno kako će se ponijeti prema odluci ministrice.


– Ja tu odluku, iako je nisam još službeno zaprimila, smatram neprimjerenom. Cijela ta mogućnost naknadne potvrde intendanta je nakaradna, ali i zakonski nedorečena. No u slučaju Hasanbegovića, koji kao ministar nije podržao tada izabranog intendanta Marina Blaževića, pokrenut je upravni spor – rekla je Trošelj, no mi je podsjećamo da je tada problem bilo pitanje tehničke vlade i odluka je na Upravnom sudu pala, jer Hasanbegović nije mogao donijeti tu odluku. Sada je situacija drukčija, jer ministrica ima pravo donijeti tu odluku.


 Odluku ministrice smatra neprimjerenom - Ana Trošelj / Foto VEDRAN KARUZA

Odluku ministrice smatra neprimjerenom – Ana Trošelj / Foto VEDRAN KARUZA


– Da, ali i dalje tu postoji mogućnost preispitivanja te odluke. Zakonski zastupnik Grada je gradonačelnik, a ja smatram da ne mogu ništa poduzimati u ime Gradskog vijeća bez prethodne odluke Gradskog vijeća. Ja nisam službeno dobila njezinu odluku; kada ona stigne u pisanom obliku, službe Grada će trebati provjeriti postoji li pravna osnova za njezino pobijanje. Protiv nje nema prava žalbe, nego samo upravni spor. Po meni je važno pravno i političko pitanje može li njezina odluka biti zasnovana na diskrecijskoj ocjeni ili mora imati neke valjane razloge za odluku suprotnu odluci predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, koja je osnivač Kazališta.


Još i više od njezine odluke koja se temelji na spornoj odredbi Zakona osobno smatram neprimjerenim njezine javne istupe koji su prethodili sjednici Gradskog vijeća, u kojima je s pozicije moći pokušavala utjecati na odluke vijećnika, koji predstavljaju svoje birače. Ona se za svoju odluku poziva na obranu digniteta kulturnih institucija, no isto tako predsjednik Vijeća mora paziti na obranu digniteta Gradskog vijeća, koje ona svojim javnim istupima i ovom odlukom omalovažava – rekla je Trošelj.


No što će se sada u proceduralnom smislu događati s odlukom GV-a o v.d.-u intendanta, koji bi prema njoj trebao stupiti na dužnost 1. studenoga, pitamo je dalje, na što ona odgovara da sljedeću sjednicu Gradskog vijeća planira sazvati 27. listopada.


– Dakle prije 1. studenoga. Dotada ovlašteni predlagatelji odluka imaju mogućnost reagirati kako smatraju da trebaju. Za mene, kao predsjednicu vijeća, to je odluka koju je donijela većina u GV-u. Inače, o cijeloj ovoj, nazovimo je, pravnoj zavrzlami imam svoje osobno mišljenje, ali dozvolite mi da ga u ovom trenutku zadržim za sebe – zaključila je Trošelj.


Ismijavanje pravnog sustava


No mišljenje je izrazila predsjenica PGS-a Tea Mičić Badurina, koja je najviše “potegnula” oko smjene Blaževića.


– Ministrica je svoju sramotnu odluku nemušto pokušala opravdati inzistiranjima kako u njezinu ministarskom mandatu nije i neće biti razriješen nijedan ravnatelj, odnosno intendant prije isteka mandata. I to bi trebao biti argument kojim ministrica brani svoga prijatelja Blaževića. Općenito čitava ministričina argumentacija vrvi načelnim naklapanjima, a niti jednom riječju nije ni pokušala osporiti obrazloženje Gradskog vijeća Grada Rijeke. Bode oči i njezina tobožnja briga da bi u slučaju pokretanja sudskog postupka odluka Gradskog vijeća bila poništena, jer nije u skladu sa Zakonom. No ministrica se niti jednim slovom nije udostojila reći što je to nezakonito u Odluci GV-a. Kao što je zaboravila pripomenuti da se u ovome trenutku protiv intendanta i(li) Kazališta vodi tko zna koliko sudskih postupaka – zbog mobinga, zbog nezakonitih otkaza, zbog klevete… te jedan kazneni postupak – zasad.


Svojom odbijenicom ministrica ismijava i pravni sustav – Tea Mičić Badurina / Foto VEDRAN KARUZA


Međutim, važno je naglasiti da svojom odbijenicom Obuljen Koržinek ustvari ismijava i pravni i politički sustav ove države. Pravni stoga što zakoni i opći akti jasno propisuju da Kazališno vijeće predlaže, a Gradsko vijeće, u ime osnivača i vlasnika kazališta, Grada Rijeke, imenuje i razrješava intendanta. A politički zato što ministrica potpuno nipodaštava dvotrećinsku odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke. Podsjećam da je 19 vijećnica i vijećnika glasalo za Blaževićevo razrješenje, a riječ je o širokom političkom spektru od desnice do ljevice: HDZ, MOST, PGS, Nezavisna lista Davora Štimca, Možemo, Akcija mladih i Unija Kvarnera. S druge strane, sedam vijećnika SDP-a i njihove dvije partnerice iz IDS-a i HSU-a podržalo je intendanta. Ministrica je, dakle, podržala SDP, a odbila jednoglasnu odluku šestero vijećnica i vijećnika HDZ-a. Kao što je odbila i imenovanje HDZ-ovog Bojana Šobera za v.d. intendanta. Međutim, to je njihovo unutarstranačko pitanje, a neka ministrica objašnjava svom predsjedniku stranke i Vlade RH zašto gazi po hrvatskom pravnom i političkom sustavu te članovima vlastite stranke. Uopće ne dvojim da HDZ-ova ministrica iz nekih vrlo konkretnih razloga podržava SDP-ova intendanta istovremeno odbijajući odluku riječkog HDZ-a – rekla je Mičić Badurina.


Filipović: Ministrica je sve rekla


Od političkih sugovornika ostao nam je još riječki gradonačelnik Marko Filipović, no on je samo nastavio podržavati neformalnu koaliciju lokalnog SDP-a i ministrice, poručivši nam da ne misli posebno komentirati slučaj, jer je ministrica sve rekla.


Za stručno mišljenje o ovoj zavrzlami koja ima obilježja lakrdije upitali smo Noru Krstulović, vlasnicu portala Teatar.hr i stručnjakinju za pitanja kazališta. S obzirom na to da je ministrica krenula protiv odluka riječkog i splitskog gradskog vijeća, potonjeg po pitanju intendanta Srećka Šestana, kojeg se također vraća na posao unatoč otkazu koji mu je uručilo Gradsko vijeće, podsjećamo da je to presedan koji još nismo imali. Jest, imali smo slučaj Hasanbegovićeva nepotvrđivanja intendanta Blaževića, no tada je njegovo odbijanje palo na Upravnom sudu zbog toga što je bio ministar u tehničkoj vladi. Sada je situacija drukčija, jer ministrica ima pravo donijeti ovu odluku, barem prema Zakonu o kazalištima, no pitamo Krstulović što će se sada dalje događati, s obzirom na to da Zakon o tome ništa ne govori, i kako će se to reflektirati u Rijeci, gdje je gradonačelnik na istoj liniji s ministricom, a kako u Splitu, gdje nije?


Ne isključujem ni mogućnost otvorene pobune – Nora Krstulović / Foto DAVOR KOVAČEVIĆ


– Ovo je doista presedan koji možda najzornije potvrđuje feudalnu narav HDZ-ove vlasti. Ministrica kulture onemogućuje gradove da kao vlasnici upravljaju svojim institucijama, odnosno kazalištima kojima osiguravaju gotovo 90 posto budžeta. No osim što je feudalna, odluka ministrice kulture je i gotovo sadistički plasirana u zadnji čas, zbog čega su i HNK Zagreb i HNK Split izgubili barem početak, ako ne i veći dio sezone, jer dok se ne zna tko je intendant sezona se ne može planirati. Što sad slijedi nitko sa sigurnošću ne može reći, ali s obzirom na to da je u oba teatra najveći dio zaposlenika želio smjenu intendanata, vjerujem da će uvjeti za bilo kakav rad tamo biti jako teški, a ne isključujem ni mogućnost otvorene pobune. Situacija će nešto kompleksnija biti u Rijeci i mogla bi nakon dugo vremena kulturu dovesti u žižu interesa cijele političke scene, jer će SDP konačno morati odgovoriti je li mu važniji Marin Blažević ili demokratsko pravo lokalne zajednice da raspolaže vlastitom imovinom – zaključila je Krstulović.