Zajednica Talijana Rijeka

Premijera predstave “Alfa Romeo Jankovits”: Priča o riječkoj braći s univerzalnim porukama

Kim Cuculić

Redatelj Tommaso Tuzzoli, zajedno s Laurom Marchig, potpisuje i dramaturgiju ovog projekta, a izveli su ga Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Elena Brumini i Serena Ferraiuolo



RIJEKA – U Zajednici Talijana Rijeka premijerno je, u obliku čitanja, izvedena predstava »Alfa Romeo Jankovits« riječke autorice Laure Marchig. Talijanski redatelj Tommaso Tuzzoli, zajedno s Laurom Marchig, potpisuje i dramaturgiju ovog projekta, a izveli su ga glumci Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Elena Brumini i Serena Ferraiuolo. Riječ je o koprodukciji koja povezuje Talijansku dramu HNK-a Ivana pl. Zajca, Goldenshow iz Rima, Teatro Stabile Rossetti iz Trsta te Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020 i Trst – Europsku prijestolnicu znanosti 2020.


Rekonstrukcija priče


Tekst Laure Marchig vodi kroz priču braće Oscara i Eugenija Jankovitsa koji su u razdoblju između 1934. i 1940. godine, u Rijeci, projektirali i realizirali automobil koji je po mnogočemu bio ne samo ispred svog, nego i ispred našeg vremena. Riječ je o Alfi Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, odnosno, kako je danas poznata u svijetu – Alfi Jankovits ili Alfi Aerospider. Bilo je to pravo remek-djelo aerodinamike, koje su braća konstruirala u svojoj garaži Autorimessa Lampo u Rijeci. Kroz priču braće ispričana je jedna fascinantna i nedovoljno poznata priča vezana za Rijeku i za svijet automobilizma.


Laura Marchig je rekonstruirala priču zahvaljujući istraživanjima Zorana Petrovića Bebea, te je crpila brojne informacije iz dnevnika Marise Jankovits, pokojne kćerke Eugenija Jankovitsa. Veliku je pomoć dobila i od Eugenijeva mlađeg sina, Enrica, te od sadašnjeg vlasnika Alfe Jankovits, Nijemca Georga Gerbharda.


Rijeka kao protagonist




Oslanjajući se na povijesne činjenice, Marchig je pristupila životnoj priči braće Jankovits na poetski način, uzdižući je na univerzalnu pripovijest o strasti prema automobilima, prema istraživanju u području mehanike i dizajna, ali i prema jedinstvenom snu: osmisliti i sagraditi super bolid, najbrži trkaći auto na svijetu, koji je trebao premašiti druge svojim jedinstvenim performansama i ljepotom inovativnog i futurističkog dizajna.


Jedan od protagonista priče je i grad Rijeka tridesetih godina prošloga stoljeća. Kao pogranični grad i raskrižje naroda, Rijeka je tada bila inkubator ideja, grad velikih mogućnosti, luksuza i izobilja. Izum braće Jankovits tako se vremenski preklapa s pojavom Batmana (asocijacija na Batmobile), a u predstavi se spominje i veliki izumitelj Nikola Tesla čija je sestra živjela u Rijeci. Kad je riječ o izumima i novim tehnologijama, koje imaju pozitivnu stranu, nameće se i pitanje korištenja tehnologije u negativne svrhe, primjerice za ratna razaranja. U predstavi je dotaknuto i vrijeme Drugog svjetskog rata i svega onoga što je nakon njega uslijedilo i za braću Jankovits.


U izvedbu predstave »Alfa Romeo Jankovits« uvedeni su i glumački elementi, scenski pokret, zvukovi, glazba…, što je čitanje teksta učinilo dinamičnijim i dramski zanimljivijim.