Slavlje

Premijera performansa “Zona”: Montažstroj obilježava trideset godina postojanja

Hina



Premijerom dokumentarnog performansa »Zona«, autorskog projekta Boruta Šeparovića, umjetnički kolektiv Montažstroj obilježit će 18., 19. i 20. prosinca u zagrebačkom MSU-u 30. obljetnicu od kad je 1989. izveo svoj prvi projekt i postavio temelje svoje politički angažirane umjetničke estetike. Završni performans, koji objedinjuje tri premijerne izvedbe, održat će se 22. prosinca. Početak Montažstroja vezan je upravo za zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i 22. prosinca, kada je 1989. godine ispred tadašnje Galerije suvremene umjetnosti na otvorenju izložbe Kazimira Maljeviča izvedena umjetnička akcija »Kopačka u galeriji«.


Performans izvode glumice Biserka Ipša-Kunčević i Slavica Knežević-Torjanac, te glumci Pjer Meničanin, Vinko Kraljević i Alan Katić, uz nastup Pjevačkog zbora Sv. Ana. Ulaz na sve izvedbe je besplatan, a performans je osmišljen kao dio cjelogodišnje rezidencije u Muzeju suvremene umjetnosti te se snima za potrebe dokumentarnog filma. Tijekom performansa odvija se javno snimanje, pa je za ulazak u dvoranu potrebno potpisati privolu o sudjelovanju u snimanju dokumentranog filma.


Montažstroj je realizirao pedesetak javnih umjetničkih akcija, inicijativa i projekata, u čijem je središtu demistifikacija društvenih vrijednosti i propitivanje različitih aspekata društvene stvarnosti.