Objedinjeni tekstovi glumaca

Kazališna AV radionica Malik Rijeka: U četvrtak premijera predstave “Ljubav za Ljubav”

Ervin Pavleković

Sudionici predstave i Denis Kirinčić / Foto SERGEJ DRECHSLER

Sudionici predstave i Denis Kirinčić / Foto SERGEJ DRECHSLER

Premijera predstave koja traje 60 minuta i koja je namijenjena svim uzrastima održat će se 26. svibnja u HKD-u u 19.30 sati, a ulaz je besplatan uz poziv



RIJEKA  U prostorijama Informativnog centra Grada Rijeke danas je najavljena premijera predstave »Ljubav za Ljubav« (Lj za Lj)« u organizaciji Kazališne AV radionice Malik Rijeka koja na temelju tekstova glumaca koji glume u predstavi donosi različit pogled na viđenje ljubavi – njezina smisla i vrijednosti.



Predstava »Ljubav za Ljubav (Lj za Lj)« je nastala kao rezultat promišljanja mladih glumaca i glumica koji su ujedno i autori tekstova predstave. Te su tekstove profesionalni kazališni umjetnici, odnosno autorski tim predstave, pretočili u dramsku predstavu čija radnja nije linearna, a u kojoj izgovorena riječ nije jedino objašnjenje »ljubavi« koja u racionalnom i iracionalnom spektru može, hoće i želi dodirnuti publiku.


Prema riječima Denis Kirinčić, redateljice i dramaturginje, tekstovi više autora i glumaca i glumica kažu, kako je »Ljubav za Ljubav (Lj za Lj)« predstava o »čaroliji za koju nam ne treba čarobni štapić«, o onome što je »beskonačno, neodređeno i nema zakona«, »smisao života, htjeli mi to priznati ili ne«. Jer »ljubav je neizbježna i bez nje ne možeš voljeti niti biti voljen«, premda »može imati posljedica« »lansirajući te među zvijezde, pa potom strovaljujući u najdublje ponore«. Sve to samo su neka od promišljanja mladih glumaca i glumica različitih dobi koji su uz puno razgovora, emocija i improvizacije pretočili u tekst ono što za njih jeste ljubav i što bi trebala biti.





– Iz raznih tekstova više glumaca, koji pišući progovaraju o svojem iskustvu i viđenju ljubavi, primjerice »Ma nema veze« Dina Petrinića, »Što je velika ljubav bez patnje« Laure Ivas Jurković, »Moja prva ljubav« Luke Troskota, »S kime bih htjela provesti ostatak života?« Lucije Šimunić, »Moja prva ljubav će se pojaviti na vratima…« Petre Borovac, osjeti se da je svima ljubav važna, svima nam ljubav treba, bez obzira na dob. Svatko od autora tekstova i glumaca piše s obzirom na svoje iskustvo i viđenje ljubavi, pa ljubav tako poprima značenje onoga nematerijalnog, što i jest, pojasnila je Kirinčić te dodala kako stariji imaju i neka bolna ljubavna iskustva, no priče idu u pozitivnom smjeru.



Od više tekstova napravila se jedna smislena i zaokružena cjelina, glumačka i dramaturška, koja nosi dramaturšku tenziju, govori Kirinčić, a na temelju različitih ljubavnih iskustava ljubav dobiva novu dimenziju i univerzalnu vrijednost. Uz poziv na predstavu, redateljica, dramaturginja i voditeljica Kazaližne AV radionice Malik Rijeka, Denis Kirinčić, izrazila je nezadovoljstvo odnosom vodećih ljudi u gradu i HKD-u prema kulturi i umjetnosti, posebice prema nezavisnoj sceni, kvaliteti sadržaja i ljudima koji se, kazala je, ne bave dovoljno i sustavno kulturom i umjetnošću, kazalištem općenito, a posebno kazališnom umjetnošću djece i mladih te kazalištem za djecu i mlade. Prema njezinim riječima, kultura i umjetnost u Rijeci postaju tržišna roba bez pravih vrijednosti koje se zatiru, pa tako kvalitetni sadržaji i stručnost padaju u drugi plan, dok su pogrešne vrijednosti u prvome planu. Također, navela je i to da ulaznice za predstavu ne žele naplaćivati zbog organizacije i načina rada novoformirane javne ustanove HKD koji je štetan i cijelo im vrijeme otežava rad, od početka rada sadašnje, prve uprave HKD-a od kada je formiran kao javna ustanova od Grada Rijeke.



Redateljica predstave i dramaturginja je Denis Kirinčić, suradnica u režiji i dramaturgiji Nerma Kreso Kavain, kostimografkinja je Tajči Čekada, glazbu potpisuje Enver Krivac, majstor rasvjete je David Dubrović, vizuale i snimanje potpisuje Tajana Vučenov, a fotografiju Tanja Kanazir. U predstavi glume glumice i glumci u dobi od sedam do dvadeset godina koji su i autori samih tekstova – Eufemija Babić, Ena Ban, Petra Borovac, Mia Demirović, Enea Frlan, Jan Ilić, Laura Ivas Jurković, Vanda Linić, Dino Petrinić, Karin Sušanj, Lucija Šimunić i Luka Troskot. Premijera predstave koja traje 60 minuta i koja je namijenjena svim uzrastima održat će se 26. svibnja u HKD-u u 19.30 sati, a ulaz je besplatan uz poziv.