Priznanje kritičara i teatrologa

Predstavi “Gard” teatra &TD Studentskog centra u Zagrebu nagrada Ivo Hergešić

Ante Peričić

Lana Ujević, Nikola Nedić, Bernard Tomić, Dražen Krešić i Filip Rutić

Lana Ujević, Nikola Nedić, Bernard Tomić, Dražen Krešić i Filip Rutić

"Drago mi je što je ovu nagradu dobila jedna različita predstava i što &TD ustrajava na tim različitim predstavama”, kazao je Šišmanović

Predstavi “Gard” teatra &TD Studentskog centra u Zagrebu i njenom autorskom timu pripala je Nagrada Ivo Hergešić Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa za sezonu 2022./2023.


O Nagradi, koja se dodjeljuje od 2021., odlučilo je tročlano povjerenstvo u sastavu Mila Bulimbašić Botteri, dr.sc. Igor Tretinjak i Leon Žganec-Brajša (predsjednik) koji je i pročitao obrazloženje u kojem, između ostalog, stoji: “Gard je predstava koja na vješt i osobit način kombinira i prepleće filmski i kazališni medij, uzdižući njihov odnos do pozicije nadanimatora što se poigrava vlastitim elementima, likovima i njihovim sudbinama. Ova promišljena intermedijska igra na sceni djeluje elegantno, pročišćeno i nenametljivo te čini ključ iznimno privlačnog i zavodljivog izvedbenog ruha naizgled jednostavne predstave, no koja se pred gledateljem rastvara poput cvijeta u brojne slojeve, nudećih ih na zajedničku igru i dopisivanje. Sukladno tome, povjerenstvo je odlučilo ovogodišnju Nagradu Ivo Hergešić dodijeliti njezinu autorskome timu”.


Voditelj kulture zagrebačkog Studentskog centra Davor Šišmanović čestitao je akterima predstave na načinu na koji su predstavu iznijeli te dodao: ,,&TD su, u nekoliko posljednjih godina,  zaobilazile nagrade i pohvale, što se u posljednje vrijeme promijenilo. Ove smo godine bili selektirani za Marulićeve dane, a na Festivalu glumca smo odnijeli velike nagrade, a sada još i ovo priznanje. Nekako smo uspjeli promijeniti taj trend. &TD je, kako je to svojevremeno govorio Petar Selem – jedan od doajena našeg teatra, različito. Drago mi je što je ovu nagradu dobila jedna različita predstava i što &TD ustrajava na tim različitim predstavama”, kazao je Šišmanović, zaključivši kako je zanimljivo to što je ansambl ove predstave iznimno mlad, a Teatar &TD se nalazi u instituciji koja se zove Studentski centar.


“Želim se zahvaliti Teatru &TD na jako dugotrojanoj i temeljitoj podršci bez koje predstava ne bi mogla biti to što jest, kao i cijeloj mojoj ekipi, dragim prijateljima i suradnicima, ali i Društvu na dodjeli ove nagrade. Velika nam je čast, hvala puno i ova je nagrada zasigurno poticaj za daljnji rad”, kazao je redatelj Dražen Krešić uz kojeg su na dodjeli bili i dramaturg Filip Rutić te glumci Lana Ujević, Nikola Nedić i Bernard Tomić.


Dodjelom je moderirala Ivana Slunjski, predsjednica HDKKT-a. Ova hvaljena predstava je na repertoaru te se može je pogledati u Savskoj 25.