Premijera

Predstava “Kroćenje goropadnice” 3. studenoga u Kerempuhu

Hina

Foto Kerempuh

Foto Kerempuh

Predstava Selme Spahić "Kroćenje goropadnice" autorski je projekt utemeljen na Shakespearovoj komediji, koji kombinira različite diskurse, stilove i izvore, nastao prema prijevodu Mate Marasa i Milana Bogdanovića



Premijera predstave “Kroćenje goropadnice”, nastale po motivima Shakespeareove komedije u režiji Selme Spahić, održat će se u nedjelju, 3. prosinca u Satiričkom kazalištu Kerempuh.


Predstava Selme Spahić “Kroćenje goropadnice” autorski je projekt utemeljen na Shakespearovoj komediji, koji kombinira različite diskurse, stilove i izvore, nastao prema prijevodu Mate Marasa i Milana Bogdanovića.


Kako se ističe u najavi predstave, autorskom timu polazišna točka bila su pitanja po čemu je ona satirična i čemu se smijalo ondašnje društvo, a čemu se smijemo danas. Mnogo je različitih teorijskih tumačenja i kritičkih čitanja ove kontroverzne komedije, a Shakespeareovu namjeru ne možemo tumačiti bez istraživanja običaje tadašnje publike i društvenog konteksta, dodaje se.




Shakespeareovo “Kroćenje goropadnice” nastalo je na folklornim predajama i tropama o neposlušnoj, neukrotivoj, lajavoj ženi koju valja ušutkati i ukrotiti. Takve su priče služile kao upozorenja za sve članove društva na to što ih čeka ako ne budu poštivali patrijarhalno uređenje društva, napominju iz Kerempuha.


“Pokušali smo se istražiti sve navedene slojeve, analizirati svaki segment toga komada komentirajući, intervenirajući, konfrontirajući se, tragajući za prostorima praznina i kontradiktornosti, te kreirajući neke nove prostore za intertekstualnost, metateatarske postupke i citatnost”, rekla je dramaturginja predstave Emina Omerović, navodi se u priopćenju.


U predstavi igraju Linda Begonja, Borko Perić, Marko Makovičić, Dražen Čuček, Ines Bojanić i Jakov Zovko.


Scenografiju potpisuje Matija Blašković, kostime Selena Orb, koreografiju Ena Kurtalić.


Autor glazbe je Nenad Kovačić, a oblikovatelj Svjetla Aleksandar Čavlek.