HNK Zagreb

Praizvedba nagrađene drame “Gdje se kupuju nježnosti” Monike Herceg

Kim Cuculić

Monika Herceg / Foto ARHIVA NL

Monika Herceg / Foto ARHIVA NL

Drama prati tri generacije žena u ruralnoj sredini, koja se teško oporavlja od posljedica rata



ZAGREB – Slijedeći mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odlučilo je nastaviti s programom manjih formi. Tako je za 15. siječnja najavljena praizvedba nagrađene drame »Gdje se kupuju nježnosti« Monike Herceg. Autorica je proslavljena pjesnikinja, koja je jednoglasnom odlukom žirija pobijedila na ovogodišnjem Natječaju za suvremeni dramski tekst pri HNK-u u Zagrebu.


Drama prati tri generacije žena u ruralnoj sredini, koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.



Kako piše Culturenet.hr, »Gdje se kupuju nježnosti« na najveću nacionalnu scenu postavlja redatelj Rene Medvešek, koji je u HNK-u režirao uspješnicu »Tko pjeva zlo ne misli«. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović. Medvešekova režijska ideja jest da lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri naše kazališne dive – Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz. U ulozi Majke, kao spone dviju generacija, nastupit će Nina Violić, Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član ansambla zagrebačkog HNK-a.