Premijerna izvedba

“Pokop premijera” Ri Teatra: Groblje kao metafora hrvatskog društva

Kim Cuculić



U KUC-u Kalvarija premijerno je izvedena predstava »Pokop premijera« Ri Teatra. Autor teksta ove crne komedije je Donato Jurković, a njeni protagonisti su trojica grobara koji rade na malom mjesnom groblju »Tiha stihača« negdje u Hrvatskoj. Motiv groblja ovdje funkcionira kao metafora današnjeg hrvatskog društva, koje je često obilježeno raznim apsurdnim situacijama, različitim malverzacijama i kriminalom što se proteže i do samog vrha vlasti, o čemu znakovito naslovljeni »Pokop premijera« satirički progovara.


   Zaplet nastaje u trenutku jednog uobičajenog pogreba, igrom slučaja nepoznatog pokojnika, koji iz lijesa iznenada počne kucati. U nadrealnoj atmosferi, iz lijesa će u ovoj omnibus priči tri puta izići različiti »pokojnici« koji će grobare Livija, Hrvoja i Lastana suočiti s njihovim vlastitim strahovima. U prvoj priči iz mrtvačkog kovčega izlazi djelatnik državnog inspektorata, najveća strepnja ravnatelja groblja koji se bavi sumnjivim poslovima, poput vađenja zlatnih zubiju pokojnicima ili otuđivanja njihovih vrijednih predmeta. Pljačka je konstanta hrvatskog društva, pa se tako događa čak i na mjestu posljednjeg počinka. Pomalo iritantnog, ali revnog inspektora, koji u lijesu »putuje« hrvatskim grobljima, utjelovio je odlični Tomislav Vičević – garancija smijeha u predstavama Ri Teatra.


   Tomislav Vičević tumači i ostala dva »pokojnika«. U sljedećoj priči on ustaje iz lijesa kao plaćeni ubojica Vinko, koji na groblju traži grobara koji se lažno predstavlja, a pravo mu je ime Domagoj. U ovom dijelu Vičević glumi na čakavštini, što situaciju čini dodatno komičnom. Poput nekih kriminalaca psihopata iz filmova, koji imaju i »humanu« crtu, plaćeni ubojica ne baš suptilnim metodama uspjet će otkriti tko je Domagoj i na kraju likvidirati sva tri grobara. Noćna mora nastavlja se u trećoj priči, u kojoj se Lastan – opterećen kreditima i dužničkim ropstvom – susreće sa Smrću. Bit će to prilika da se zaduženi grobar u mrtvačkom sanduku kao u vremeplovu vrati u svoju prošlost i suoči s vlastitim pogreškama. A između hrvatskih stranaka koje se izmjenjuju na vlasti, Smrt kaže da je – u opoziciji. Što se dogodilo na kraju, i kakva je u svemu tome uloga hrvatskog premijera, nećemo otkrivati.




   U predstavi »Pokop premijera«, s brojnim aluzijama na hrvatsku stvarnost, grobara Livija igra Igor Ban, Hrvoje (Domagoj) je Bojan Lakoš, a Lastan – Lado Bartoniček. Svi oni, uključujući i Tomislava Vičevića, potpisuju i režiju. Svjetlo je oblikovao Igor Kondić, a asistentica režije je Ana Marija Rakitić. Duhovita i razigrana »grobarska četvorka« i ovoga je puta uspjela nasmijati publiku, koja je glumce nekoliko puta pozivala na poklon. Predstava je izvedena u sklopu programa »Svakog tjedna – premijera jedna«, a sljedeći je na rasporedu naslov »Kuća Velikog Brata« u subotu, 18. travnja, u 20 sati.