26. izdanje

Počela je Revija lutkarskih kazališta, evo koje nas sve predstave još očekuju

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja s festivalom i ove godine na čak tri lokacije, u GKL Rijeka, HKD-u na Sušaku i po prvi puta u otvorenoj Dječjoj kući



I ove godine će nam lutkarstvo pokazati svoje raznolike poetike i estetike te koliko može biti zanimljivo, inventivno pa čak i provokativno, zahvaljujući 26. reviji lutkarskih kazališta koja će se održavati od utorka 2. do četvrtka 11. studenog.


Ovo je već druga revija koja se održava u pandemijskim uvjetima i otežanim okolnostima, no kako su kultura i umjetnost iskonska potreba svakog čovjeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja s festivalom i ove godine na čak tri lokacije, u GKL Rijeka, HKD-u na Sušaku i po prvi puta u otvorenoj Dječjoj kući.


Revija je službeno započela u HKD-u na Sušaku sjajnom i nagrađivanom predstavom kazališta lutaka Zadar „Caffe kraljevstvo“ autora i redatelja Vanje Jovanovića.


Foto galerija: Počela je Revija lutkarskih kazališta Foto: Marko Gracin




Prije same predstave, program su svečano otvorili ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


– Ove godine na reviju lutkarskih kazališta dolazi 12 kazališnih predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i po prvi puta iz Makedonije, a uz glavni program održat će se i četiri popratna programa koje čine radionice i jedna izložba.


Kao i svake godine pripremili smo predstave za različite uraste, od najmlađeg uzrasta (2+), pa sve do lutkarstva za odrasle koje nije tako često na našoj sceni, kazala je Lupi Alvir.


Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić čestitala je lutkarskom kazalištu na organizaciji te je poručila kako ju veseli što i ove godine revija ima gostujuća kazališta iz Hrvatske i inozemstva jer ona zasigurno najznačajnije lutkarsko događanje u županiji.


Teme koje će se ove godine kroz predstave obrađivati su odrastanje, bliskost, snaga zajedništva, nježnost, neobična prijateljstva i mnoge druge, a revija se zaključuje i završava predstavom „Ježeva kućica“ s najdugovječnijom lutkarskom životinjom na sceni, Ježurkom Ježićem, te se slavi 20. obljetnica predstave koja je do danas imala više od 500 izvedbi.


Predstava „Caffe kraljevstvo“ kojom je otvorena revija, na nedavno održanom ASSITEJ-u u Čakovcu dobila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju i scenografiju – Vanja Jovanović, najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu – Irena Bausović Tomljanović i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za mušku ulogu – Dominik Karakašić.


Predstava kroz kombinaciju dramske glume i teatra predmeta tematizira odnos roditelja i djeteta iz perspektive jedne Princeze čija je želja da bude konobarica. Prolaskom kroz važno životno razdoblje Princeza se suočava s pritiskom roditelja i kraljevstva, svojom potrebom za samoostvarivanjem i obavezama koje su joj nametnute.


Iduće predstave za mlađe naraštaje mogu se pogledati već od danas, 4. studenog , a prva koja slijedi jeste „Palac sim, palac tam“ u Dječjoj kući s početkom u 17:30.


Ulaznice za predstave u sklopu revije je moguće rezervirati putem mail adrese [email protected], dok se ulaznice osim na blagajni kazališta ili sat vremena prije početka izvedbe na mjestu održavanja predstave mogu kupiti i na www.mojekarte.hr.