Predstava redatelja Ivana Vanje Alača

Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: “Otočka terca” 1. lipnja u Zajcu

P. N.

Priča puna emocija, topline i humora koja će vas dirnuti, nasmijati i rasplakati govori o dvije sestre, Avi i Beli koje žive izolirane na otoku. Njihovu pomalo monotonu svakidašnjicu u njihovoj otočkoj sredini, promijenit će dolazak mlade žene iz Zagreba



 


Nacionalna dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Olivera Baljak dobila je Nagradu “Fabijan Šovagović”  za najbolju glumicu na nedavno završenom 30. Festivalu glumca. A kako bolje proslaviti prestižno priznanje nego izvedbom predstave u kojoj je omiljena riječka glumica odigrala nagrađenu ulogu. Stoga će predstava “Otočka terca” ponovno gostovati na pozornici “Zajca” u četvrtak 1. lipnja 2023. s početkom u 20 sati.


Predstava “Otočka terca” nastala je prema tekstu “Sjecišta” Beatrice Kurbel, u adaptaciji Ane Vilenice i režiji mladog Ivana Vanje Alača. U prvoj profesionalnoj kazališnoj produkciji Centra za kulturu Novog Vinodolskog glume tri proslavljene glumice, uz Oliveru Baljak i Branka Petrić Fehmiu te Ana Vilenica.




Već od prve svoje izvedbe, predstava hvaljena i od kritike i od publike  privukla je veliki broj gledateljica i gledatelja koji je redovno ispraćaju ovacijama.


Priča puna emocija, topline i humora koja će vas dirnuti, nasmijati i rasplakati govori o dvije sestre, Avi i Beli koje žive izolirane na otoku. Njihovu pomalo monotonu svakidašnjicu u njihovoj otočkoj sredini, promijenit će dolazak mlade žene iz Zagreba. Naime, kako bi preživjele zimu, sestre oglašavaju iznajmljivanje stana, a javlja se prevoditeljica Doris. Njezin će dolazak pokrenuti promjene u životima žena različitih generacija i oprečnih karaktera od kojih svaka ima svoje snove, nadanja i očekivanja, uspone i padove…


 


Ulogu Bele koja život provodi na otoku igra, kako piše kritika, “fantastična, posve prirodna i izvorno oslikana otočka žena Olivera Baljak, koja ponekad i bez riječi, samo pogledom i gestom, iznosi svoj dio priče ležernim i besprijekornim stilom glume.”


“U sjetnom oku Olivere Baljak vidjele su se sve prednosti i mane načina života na otoku. Izrazito karakterno, mirno i s lakoćom gradila je lik svoje Bele koja, zatočena u želji pomagati svima, a zanemarivati sebe, ostaje na otoku cijeli svoj život služiti. U njoj smo mogli prepoznati naše majke, bake, supruge. Žene. Istaknula se jakom emocijom koja je prešla i na nas”, stoji u obrazloženju stručnog žirija Festivala glumca.