Gradsko kazalište lutaka Rijeka

“Oh La la” – prva kazališna izvedba u Dječjoj kući

Davor Mandić



RIJEKA – Gradsko kazalište lutaka Rijeka po prvi put će izvesti predstavu u Dječjoj kući, svom drugom domu, kako kažu, u utorak, 11. svibnja u 18 sati. Riječ je o predstavi »Oh la la« autora Bernarda Friota i Hervéa Tulleta te redateljice Mateje Bizjak Petit. Koprodukcijska je to predstava GKL-a Rijeka, Dječje kuće umjetnosti iz Ljubljane i Kolektiva Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost iz Francuske te je dio netom okončane Europske prijestolnice kulture.


– »Oh la la« je predstava iznikla na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. To je predstava koja nam omogućava da steknemo dojam »što je na umu« maloj i ono malo starijoj djeci. U svojoj suštini polazi od ideje koja je istovremeno vrlo jednostavna i vrlo složena: sva djeca na svijetu su ista. Unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svima im je zajedničko jedno što ih spaja: igra. Sva se djeca vole igrati bez obzira na svoj identitet i podrijetlo. Bernard Friot i Hervé Tullet, obojica vrlo poznati umjetnici, zastupaju ideju da je igra ključna za razvoj djece, u čemu je mašta presudan element. A kazalište lutaka savršeno je mjesto za igru! – kaže se u najavi ove predstave.


Uz autore Bernarda Friota i Hervéa Tulleta te redateljicu Mateju Bizjak Petit, autorsku ekipu čine i prevoditeljice Maša Jazbec i Ksenija Mravlja, asistent redateljice i dramaturginje Anže Virant, scenografkinja i autorica lutaka Véronique Canevet, skladatelj Damien Félix i suradnica za scenski pokret Barbara Kanjc, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić.
Hrvatsku verziju predstave izvodi Petra Šarac.