Ovacije za virtuoze

Nastupili Venice Baroque Orchestra i Giuliano Carmignola na Guarnerijevoj violini

Kim Cuculić

Venecijanski barokni ansambl i talijanski violinist Giuliano Carmignola na pozornici HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZA

Venecijanski barokni ansambl i talijanski violinist Giuliano Carmignola na pozornici HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZA

Venice Baroque Orchestra sastav je prepoznat kao jedan od najboljih ansambala posvećenih baroknoj glazbi i baroknim instrumentima. Izvedena su i Vivaldijeva "Četiri godišnja doba"RIJEKA – U HNK-u Ivana pl. Zajca sinoć su održali koncert Venice Baroque Orchestra i talijanski violinist Giuliano Carmignola, koji je svirao na Guarnerijevoj violini. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Italije i Talijanske unije, a u sklopu programa Rijeke-Europske prijestolnice kulture.


Sjajnu izvedbu ovih glazbenih virtuoza riječka je publika ispratila dugotrajnim pljeskom i ovacijama. Na programu su bila djela A. Vivaldija, A. Corellija i F. Geminianija, a izvedena su i »Četiri godišnja doba« – što je popularni naziv za ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, djelo talijanskog baroknog skladatelja i violinista Antonija Vivaldija.


Venice Baroque Orchestra i talijanski violinist Giuliano Carmignola u Zajcu / Snimio Vedran KARUZA


Venice Baroque Orchestra i talijanski violinist Giuliano Carmignola u Zajcu / Snimio Vedran KARUZAEksperti za barok
Venice Baroque Orchestra, sastav prepoznat kao jedan od najboljih ansambala posvećenih baroknoj glazbi i baroknim instrumentima, i Giuliano Carmignola, talijanski violinist koji više od bilo kojega drugog violinista izvodi repertoar baroka i ranog klasicizma, posebice Vivaldija, donijeli su gala koncert u povodu izložbe »Violinom iznad granica« koja se istovremeno održava u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.


Iako je prethodno bilo najavljeno da će Giuliano Carmignola svirati na svojoj Stradivarijevoj violini, umjetnik je u riječkom kazalištu nastupio na Guarnerijevoj violini, koja je također njegovo vlasništvo. Carmignola dugi niz godina surađuje sa svjetski poznatim dirigentima i orkestrima, među kojima je i Venice Baroque Orchestra.


Giuliano Carmignola / Foto  HNK ZAJC


Giuliano Carmignola / Foto HNK ZAJCVenice Baroque Orchestra osnovao je 1997. ekspert za baroknu glazbu i čembalist Andrea Marcon. Njihova glazbena misija temelji se na posvećenosti popularizaciji remek-djela 17. i 18. stoljeća, te su zahvaljujući ovom orkestru mnoga barokna djela doživjela svoje nove premijere, poput »L’ Orione« Francesca Cavallija, »Atenaide« Antonija Vivaldija, »La morte d’Adone« Benedetta Marcella i mnoga druga.


Nastupi diljem svijeta


Venecijanski barokni orkestar hvaljen je za svoje koncertne i operne nastupe diljem Amerike, Europe, Japana i Koreje, Tajvana i Kine. Orkestar je nastupio u više gradova Sjedinjenih Američkih Država od bilo kojeg drugog baroknog sastava u povijesti.


Zahvaljujući specijalima i prijenosima televizija BBC, ARTE, NTR (Nizozemska) i NHK, ovaj je sastav poznat diljem svijeta. Mogu se pohvaliti i bogatom diskografijom, u kojoj se ističe nosač zvuka s izvedbama arija Nicola Porpore, za Erato label, u suradnji s Philippeom Jarousskym koji je osvojio i nominaciju za Emmyja. Za svoj rad osvojili su i mnoge nagrade, kao što su Diapason d’ Or, Echo Award i Edison Award.


Venice Baroque Orchestra i talijanski violinist Giuliano Carmignola u Zajcu / Snimio Vedran KARUZA


Venice Baroque Orchestra i talijanski violinist Giuliano Carmignola u Zajcu / Snimio Vedran KARUZA