U nedjelju

Nastavlja se ciklus komornih koncerata u Zajcu, nastupa Hrvatski gudački kvartet

Kim Cuculić

Foto Hrvatski gudački kvartet

Foto Hrvatski gudački kvartet

Martin Draušnik i Alina Gubajdulina na violinama, Aleksandar Jakopanec na violi i Zita Varga na violončelu izvest će dva gudačka kvartetaCiklus komornih koncerata u »Zajcu« nastavlja Hrvatski gudački kvartet u nedjelju 8. studenoga koncertom s početkom u 19 sati.


Martin Draušnik i Alina Gubajdulina na violinama, Aleksandar Jakopanec na violi i Zita Varga na violončelu izvest će dva gudačka kvarteta: Gudački kvartet u D-duru Ludwiga van Beethovena te Treći gudački kvartet u Es-duru, iz ciklusa »Moje djetinjstvo« Stjepana Šuleka.


U najzahtjevnijem i najsavršenijem komornom sastavu – gudačkom kvartetu – dolazi do izražaja i zajedništvo i individualnost.
Iako je Hrvatski gudački kvartet osnutkom najmlađi među hrvatskim kvartetima, svojom energijom, predanošću i kvalitetom brzo se etablirao kao vodeći komorni sastav u Hrvatskoj.


Tako su glazbeni kritičari o njihovim koncertnim nastupima već zabilježili: »Zvučnost sviranja novoga komornog tijela oduševila je i nosila u eteričnost misli i osjećaja, što je donijelo iskren užitak slušanja i gledanja njihova mladenačkog visokoprofesionalnog zanosa…«, ili pak: »Tako mladi, a izvrsni!« – ushit je koji se prolamao iz srca slušatelja tijekom i na kraju koncerta…


Hrvatski gudački kvartet sjajan je komorni sastav, dostojan visokog imena koje nosi. Vrlo daroviti, kvalitetno školovani, već afirmirani, s urođenim osjećajem za komorno muziciranje, na radost cjelokupne javnosti, udružili su se u imperativ gudačkog kvarteta te zaslužuju biti hrvatski kulturni poslanici pronoseći visoke dosege.«


Od osnivanja 2012. godine, Hrvatski gudački kvartet dosad je nastupio u svim važnijim koncertnim prostorima u domovini i na većini državnih i lokalnih festivala i manifestacija.