26. izdanje

Najavljen ovogodišnji Međunarodni festival malih scena. Bit će “dramatično dobar”

Davor Mandić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Međunarodni festival malih scena u ovogodišnjem izdanju ugostit će osam predstava, a prema riječima njegovih prvih ljudi, festival odgovara zahtjevima skromnog proračuna, ali i izazovu vremena



RIJEKA Dvadeset šesto izdanje Međunarodnog festivala malih scena održat će se od 2. do 9. svibnja u Rijeci u HKD-u na Sušaku, HNK-u Ivana pl. Zajca i Filodrammatici, a o programu i aspektima ovogodišnje smotre kazališnih dosega regije jučer je bilo riječi na konferenciji za novinare u Hotelu Bonavia, partneru i rezidenciji festivala posljednja dva desetljeća.


Prema kazivanju selektora Bojana Munjina, ovogodišnje Male scene bit će »dramatično dobar festival«.



HKD na Sušaku, Strossmayerova 1Četvrtak, 2. 5. 2019. u 19,30 satiSatiričko kazalište Kerempuh, ZagrebL. Pirandello: »Šest likova traži autora«Redatelj: Oliver Frljić Filodrammatica,Korzo 28;Petak, 3. 5. 2019. u 19,30 satiTeatar EXIT ZagrebN. Mitrović: »Susret«Redateljica: Nina Mitrović HKD na Sušaku, Strossmayerova 1Subota, 4. 5. 2019. u 19,30 satiTheater in der Josefstadt, Beč, AustrijaD. Kehlmann: »Putovanje izgubljenih«Redatelj: Janusz Kica HKD na Sušaku, Strossmayerova 1Nedjelja, 5. 5. 2019. u 19,30 satiNarodno pozorište u Beogradu, SrbijaKovačević: »Balkanski špijun«Redateljica: Tatjana Mandić Rigonat HKD na Sušaku, Strossmayerova 1Ponedjeljak, 6. 5. 2019. u 19,30 satiJugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, SrbijaLaBute: »Sudnji dan«Redateljica: Jana Maričić Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. ZajcaUtorak, 7. 5. 2019. u 19,30 satiJugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, SrbijaB. Srbljanović: »Vrat od stakla«Redatelj: Jagoš Marković HKD na Sušaku, Strossmayerova 1Srijeda, 8. 5. 2019. u 19,30 satiSfumato, Sofija, BugarskaY. Radichkov: »Divlja trava«Redateljica: Margarita Mladenova HKD na Sušaku, Strossmayerova 1Četvrtak, 9. 5. 2019. u 19,30 satiZagrebačko kazalište mladihN. Šajtinac: »Huddersfield«Redatelj: Rene Medvešek


– Festival je u svojih 26 godina uvijek održavao kontinuitet dobrog teatra, i u estetskom smislu, kako ga vidimo umjetnički direktor Nenad Šegvić i ja, održavanje tog kontinuiteta dobrog teatra bilo nam je prvo na duši kad smo sklapali program. Međutim ono što je različito ove godine je to da je vrijeme postalo teže, tako da smo imali misiju da predstave odražavaju umjetnički refleks toga vremena. Njegovu socijalnu, moralnu i političku težinu ne treba objašnjavati, a predstave koje smo odabrali su u vektoru dobrog teatra, ali i izbor iz života. Onako kako je vrijeme pokazalo svoje, tako su i predstave pokazale svoje. Značajne, krupne i teške teme su u fokusu, ali festival je to dobrih glumaca, provokativne režije i uvjeren sam da će se publika u to moći uvjeriti – rekao je Munjin.Umjetnički direktor Nenad Šegvić spomenuo je probleme s financiranjem.




Od popratnog programa najavljena je izložba Mirka Ilića: »Kazališni plakat iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka«, koja će biti postavljena u Galeriji Kortil od 2. do 11. svibnja. Otvorenje izložbe je u petak, 2. svibnja u 19 sati.



– Munjin i ja nastojali smo sredstvima kojima rapsolažemo napraviti maksimum, ali predstave su sve skuplje i skuplje. Evo, jedna predstava sa zapada ne košta manje od 200.000 kuna, a naš budžet je gotovo toliko. Ove godine gledat ćemo osam predstava i mislim da je program raznolik i da će svatko naći što ga zanima – rekao je Šegvić, dodavši da je i ove godine jedna predstva na sceni HNK-a, jer zahtijeva veći dekor. Riječ je o predstavi Jugoslavenskog dramskog pozorišta »Vrat od stakla« (B. Srbljanović), u režiji Jagoša Markovića.



Višnja Višnjić Karković najavila je promjene u pribavljanju karata za festival. Naime i prema opsežnom pisanju Novog lista, gotovo je svake godine bilo problema s kupnjom karata za festival. Budući da je on doista »narastao«, pa onda i »prerastao« malu scenu HKD-a na Sušaku, za predstave uvijek vlada puno veći interes od dostupnih mjesta. U tom kontekstu svake su se godine pojavljivali brojni probelmi s rezervacijom karata, pa je ove godine rezervacija ukinuta.


Karte će se moći nabaviti na blagajni HKD-a na Sušaku od 7. do 29. ožujka radnim danom od 16 do 20 sati, od 1. do 30. travnja na istom mjestu od 18 do 20 sati, a od 2. do 5. svibnja od 18 do 19,30 na mjestu održavanja predstave.


Na naše pitanje koliko će karata biti u optjecaju, odnosno koliko je karata gratis, Višnjić Karković je odgovorila da je tek 20-ak ulaznica gratis, odnosno da su sponzori u tom slučaju »dobri« te ne traže previše besplatnih karata. Dakle ako je u HKD-u na Sušaku gledalište kapaciteta 160 mjesta, u prodaji bi trebalo biti 140 karata. U Filodrammatici je ukupan kapacitet 80 mjesta, dok je on u »Zajcu«, dakako, puno veći (velika dvorana s gledalištem koje čine parter, mezanin, dva kata loža i balkon ima 677 mjesta).



Novinare je pozdravio i gradonačelnik Vojko Obersnel.– Nije potrebno govoriti koliko se ovaj festival etablirao u Rijeci, ali i puno šire. Hvala svim sponzorima i Šegviću, koji je i tata i mama ovog festivala – rekao je Obersnel.

U ime sponzora govorile su Branka Butorac Kontić iz Erste banke te direktorica Hotela Bonavia Vlatka Stanić, a konferenciju je vodila koordinatorica festivalskog programa Višnja Višnjić Karković.