Veliki projekt

Na Komedijine daske stiže glasoviti mjuzikl “Jadnici” koji desetljećima oduševljava publiku diljem svijeta

Olga Monika Menčik

Kazališni je to fenomen koji desetljećima oduševljava publiku diljem svijeta, a čija se zagrebačka premijera očekuje 30. studenoga ove godine



ZAGREB – Zagrebačko gradsko kazalište Komedija kreće s pripremama za jedan od najvećih projekata do sada – mjuzikl »Jadnici«, kazališni fenomen koji desetljećima oduševljava publiku diljem svijeta, a čija se premijera očekuje 30. studenoga ove godine. »Jadnici« su priča o pobjedi ljudskog duha nad svim izazovima, a zasnovana je na romanu Victora Hugoa. Jedan od najdugovječnijih mjuzikla napisali su Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil i Herbert Kretzmer.


Na konferenciji za novinare iz Komedije su rekli da vjeruju da bi taj mjuzikl mogao biti jedno od najznačajnijih ovogodišnjih događanja ne samo tog kazališta nego i cijele hrvatske kulturne scene. Ravnatelj Kazališta Komedija Miljenko Puljić istaknuo je kako su ponosni jer su uspjeli dobiti licencu za predstavu »Jadnici« koja će biti na razini West Enda i Broadwaya.


– Ovo će biti možda najkompleksnija predstava do sada izvedena u Komediji. Licencu smo dobili prije nekoliko dana, nakon rigorozne provjere i višemjesečnih audicija na kojima je bilo preko 200 kandidata. Bilo je nužno zadovoljiti kriterije slavnog kazališnog producenta Camerona Mackintosha, a licenca sadrži odobrenje cjelovite glumačke postave, koncepta scenografije i kostima te ekskluzivne non-replica dozvole koja omogućava Kazalištu veću slobodu i vlastitu interpretaciju predstave, naveo je Puljić.




Za više od 200 kostima, koji su također prošli stroge provjere, krojenje počinje ovih dana, a potrebno je na vrijeme početi i s pripremom kompleksne scenografije – 11 prostora koji će se mijenjati. Mjuzikl će režirati Stanislav Moša, voditelj Gradskog glazbenog kazališta Brna, koji je u prošlosti već režirao »Jadnike«. On sa sobom u Zagreb dovodi suradnike za scenografiju, kostimografiju i svjetlosne efekte, a dirigent Komedije Dinko Appelt bit će zadužen za glazbeni aranžman.


Glavne uloge imat će Ervin Baučić i Dražen Bratulić (Jean Valjean), Đani Stipaničev i Igor Drvenkar (Javert), Renata Sabljak i Vanda Winter (Fantine), Filip Hozjak i Neven Stipčić (Marius), Pavla Grabar (Cosette), Jan Kovačić i Ronald Žlabur (Thénardier), Nika Ivančić i Zrinka Kušević (Mme.Thénardier), Fabijan Pavao Medvešek i Devin Juraj (Enjolras) i Dora Trogrlić (Eponine).


Dražen Bratulić je i preveo djelo za Komediju.


– Prije šest godina sam u Londonu gledao »Jadnike« i fascinantno je koliko predstava dira u srce. Prevoditi to djelo bila mi je čast, jer je komad predivan i vrlo emocionalan. Glazba samo dodatno pojačava emocije i svatko tko pogleda to moćno djelo ne izađe isti iz kazališta, rekao je Bratulić.


Igor Drvenkar, koji će u mjuziklu igrati Javerta, rekao je kako mu probe s dirigentom koje počinju ovih dana neće predstavljati problem u nastupima s Parnim valjkom te da se raduje službenom početku proba 10. listopada.


– Igram glavnog negativca, ali mi odgovara ta uloga. Kada su bile pripreme za audicije, pogledao sam sve verzije »Jadnika«, a sada ću pročitati konačno i knjigu. Dražen Bratulić pomogao mi je oko psihološke razrade lika, a moj je cilj dati sve od sebe, rekao je Drvenkar.