Odlične kritike

Matija Ferlin ili “potez genija”: Kako je predstava “Sad Sam Matthäus” doživljena u Austriji

Davor Mandić

Matija Ferlin / Foto J. Janković

Matija Ferlin / Foto J. Janković

Uspjeh Matije Ferlina i njegove predstave »Sad Sam Matthäus« u Austriji, Francuskoj i Sloveniji



Koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlin i autorski tim predstave »Sad Sam Matthäus« – koautor teksta i dramaturg predstave Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, oblikovatelj zvuka Luka Prinčič te oblikovatelj svjetla Saša Fistrić – vratili su se s uspješnih gostovanja u Parizu, Ljubljani i Beču, javlja izvršna producentica Silvija Stipanov.


Kako kaže Stipanov, nakon niza autorskih solo predstava objedinjenih naslovom »Sad Sam«, Matija Ferlin u suradnji s piscem i dramaturgom Goranom Ferčecom ovom predstavom nastavlja scensko istraživanje odnosa koreografije, teksta, narativa i performansa, ulazeći u dijalog s jednim od kanonskih djela klasične glazbe, monumentalnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha »Muka po Mateju« (Matthäus-Passion), u predstavi koja je europska koprodukcija.


Inicijator i naručitelj predstave je Wiener Festwochen, bečki kazališni festival koji svake godine posjeti preko 150.000 gledatelja.




Kako kaže Stipanov, rijetke su u njemačkom govornom području kazališne kritike koje započinju frazom »potez genija«, a upravo je tim riječima Der Standard opisao bečku premijeru predstave »Sad Sam Matthäus«, izvedenu 9. srpnja u Jugendstiltheateru am Steinhof.


U nastavku kritičar Der Standarda zaključuje da se radi o »umjetnički izuzetno uspješnom, poetičnom i političkom komadu, koji unatoč respektabilnom trajanju, ne blijedi ni sekunde.«


»Sad Sam Matthäus« ponovno će zaigrati 24. kolovoza u sklopu programa slovenskog festivala izvedbenih umjetnosti Mladi Levi u Ljubljani, dok će zagrebačka publika predstavu moći pogledati 4. i 5. studenog 2021. u Zagrebačkom kazalištu mladih.