Razgovor s ravnateljicom GKL-a

Magdalena Lupi Alvir: ‘Lijepo je kad te tvoj grad prepozna i nagradi’

Kim Cuculić

Magdalena Lupi Alvir prilikom dobivanja Nagrade Grada Rijeke / Foto Vedran KARUZA

Magdalena Lupi Alvir prilikom dobivanja Nagrade Grada Rijeke / Foto Vedran KARUZA

Nagrada Grada Rijeke pridružila se pozitivnom nizu i zaista je kruna našeg rada. Daje nam polet za naš daljnji rad



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka je među godišnjim dobitnicima Nagrade Grada Rijeke, što je povod za razgovor s ravnateljicom GKL-a Magdalenom Lupi Alvir.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka ovogodišnji je dobitnik Nagrade Grada Rijeke za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu. Što vam, u nizu nagrada GKL-u, znači ova nagrada?


– Ova je godina posebna za nas jer naše Kazalište slavi 60. obljetnicu rada i to upravo u godini kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Cijela je ova sezona, kao i godina, koncipirana i mišljena kao slavljenička te se odvija pod motom »Lutkari slave«. A upravo posljednje dvije godine, GKL je primio 40 strukovnih nagrada i nagrada publike, što predstavlja najveći broj dobivenih nagrada u povijesti riječkog lutkarskog kazališta uopće, dok je naša predstava »Zamrznute pjesme« najnagrađivanija predstava od kada postoji naše Kazalište! Osim brojnih nagrada, posljednje dvije godine obilježio je i najveći broj gostovanja GKL-a u Hrvatskoj i inozemstvu. Sve skupa rezultat je to višegodišnjeg rada našeg Kazališta i svih njegovih djelatnika koji zaista s velikom ljubavlju i predanošću rade svoj posao, posvećen u prvome redu najmanjim gledateljima.
Nagrada Grada Rijeke pridružila se tom pozitivnom nizu i zaista je kruna našeg rada. Sretni smo i ponosni da je naš rad i trud prepoznat i javno vrednovan, posebice jer je Nagrada došla u trenutku kada smo svi bili prilično potišteni s trenutnom situacijom oko pandemije koronavirusa. Ujedno, Nagrada nam je dala polet za naš daljnji rad u ovim trenutno prilično turobnim vremenima. Lijepo je kada te tvoj grad prepozna i nagradi, jer radi grada i njegovih građana, naše publike, i postojimo. A još je ljepši osjećaj kada s našim predstavama, od kojih su neke i tematski vezane uz naš grad i kraj, gostujemo po festivalima diljem svijeta i prenosimo radost djeci koja to uvijek znaju prepoznati.


Lutkarski evergreeni u Prijestolnici

U Rijeci, u okviru programa »Ljeto u Prijestolnici«, Gradsko kazalište lutaka Rijeka donosi program »Lutkarski evergreeni u Prijestolnici« pa tako malu i veliku publiku na Trgu Riječke rezolucije, na pozornici na otvorenom očekuju popularne predstave »Izgubljena priča: Ivica i Marica«, »Tri praščića« i »Koka Kokone«. Prva je na repertoaru predstava Vedrane Balen Spinčić (prema braći Grimm) »Izgubljena priča: Ivica i Marica« u režiji Serđa Dlačića i to još danas i sutra u 20 sati.
Predstava »Tri praščića« J. Jaroša, koju je prema redateljskom konceptu Želimira Prijića obnovio Serđo Dlačić, na programu je 8., 9., 10. i 11. srpnja u 20 sati. Za najmlađe su riječki lutkari pripremili predstavu autora Enesa Kiševića i redatelja Roberta Waltla, a to je »Koka Kokone«. Predstava će biti izvedena 17., 18. i 19. srpnja u 20 sati.



 


Edukativno-umjetnički projekti


Istaknuta su dva aspekta djelovanja GKL-a – umjetničko i edukativno. Na koji način u vašem radu njegujete i povezujete ta dva aspekta?


– GKL posebnu pažnju pridaje upravo edukativno-umjetničkim projektima te kroz razvoj publike općenito djeluje puno i na području edukacije. Naš umjetničko-edukativni projekt koji je spoj izvedbenog i radioničkog programa, »Lutkofor«, koji je namijenjen nižem osnovno školskome uzrastu, uspješno živi već nekoliko godina zaredom i vrlo je visoko ocijenjen od samih djelatnika u obrazovanju te tražen svake godine u programu »Ruksak pun kulture« pri Ministarstvu kulture RH. S tim smo programom obišli zaista velik dio škola diljem Hrvatske. Prošle je godine uspješno kreiran i praizveden sličan program, no ovaj put za stariji osnovnoškolski uzrast, što je novina u radu Kazališta, pod nazivom »Teatromanija«, a u okviru Javnog poziva za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi od strane Ministarstva kulture.
Oba projekta populariziraju lutkarsku umjetnost među djecom. Paralelno s tim, GKL je posljednjih nekoliko godina uveo u repertoar niz novih formi, povećao broj radioničkog programa, što lutkarsko-dramskog što lutkarsko-likovnog, čime su uključene zapravo sve generacije, od male djece i obitelji pa do starijih osnovnoškolaca. Novina u repertoaru je i rad na području tzv. »senzornog kazališta« namijenjenog svima, a s posebnom notom na rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Za program »senzornog kazališta« edukaciju su prošli i naši glumci koji u njemu sudjeluju, ne bi li se što bolje pripremili za rad u ovoj specifičnoj kazališnoj formi koja ima svoje posebnosti, ali i zahtjevnosti. Također, tu je i rad s našim najmanjim gledateljima, bebama, za kojega su se glumci posebno pripremali kroz radionicu i koji je rezultirao interaktivnom predstavom »Gdje su nestale čarapice?«. U svakome slučaju, ulažemo što u edukaciju samih djelatnika, a što u edukativni rad s djecom i našom publikom kroz različite projekte, predstave i radionice.


Carevo novo ruho

»Carevo novo ruho«, lutkarska predstava o ljudskoj taštini Gradskog kazališta lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor, imala je premijeru u Mariboru. Predstavu kao autorski projekt postavlja redatelj Zoran Petrovič sa suradnicima – mješovitom hrvatskom i slovenskom autorskom i glumačkom ekipom, a riječka premijera i reprize iste predstave planirane su u listopadu ove godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Program je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Kao i mnoge druge bajke i priče Hansa Christiana Andersena, priča o caru koji je povjerovao lažljivcima i lopovima zbog vlastite gluposti aktualna je i danas, a bajkovitost je jedna od najboljih podloga lutkarskoj predstavi za djecu. Bit »Careva novog ruha« nije samo u dječjoj iskrenosti i istinitosti, koja je čudesno imuna na koruptivnost odraslih, već na prepoznavanju činjenice da nas tkanina riječi, kojom prekrivamo vlastite strahove, ne može pred njima samima zaštititi. Poznati citat »Car je gol!« pripada upravo ovoj bajci koja na suvremen način, koristeći se modernom tehnologijom, govori o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine te o mudrosti, gluposti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti.

 


Slavljenička godina


Spomenuli ste da Gradsko kazalište lutaka Rijeka ove godine obilježava 60. godišnjicu djelovanja. Na koji način ćete je obilježiti?


– Obilježavanje naše 60. godišnjice trebalo je započeti 20. i 21. ožujka na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te lutkarstva, kada je bila planirana praizvedba »Sretne kućice« koja se zbog korona krize odgodila pa zatim srećom ipak dogodila u lipnju. U ožujku je uz nju bio planiran i bogat svečarski dvodnevni program koji je uključivao i radionice, promociju knjige, izložbu te svečanu sjednicu Upravnih odbora UNIMA-e i Assiteja, naših krovnih strukovnih udruga. Slavlju su se trebali priključiti i brojni uzvanici, ravnatelji lutkarskih i dječjih kazališta iz Hrvatske i inozemstva. No, čim su se stvorili uvjeti, uspjeli smo premijerno postaviti »Sretnu kućicu » i prigodnu izložbu u atriju Kazališta. Većinu predstava koje smo planirali kroz ovu godinu i koje su dio programa EPK Rijeka 2020 planiramo postaviti u prolongiranim terminima do kraja ove godine te u prvoj polovici 2021. godine, zaključno s predstavom »Bomboniera Variete!« u kojoj sudjeluje cijelo Kazalište.
Kako je riječ o lutkarskom kabaretu i kazalištu na specifičnoj lokaciji, slavlje bi se trebalo preliti i na riječke ulice i naš kvart Brajdu. S Bombonierom bi zaključili našu slavljeničku godinu. Prije toga, i dalje planiramo našu, također jubilarnu 25. Reviju lutkarskih kazališta s prigodnom izložbom u studenome.


Što će za GKL značiti otvaranje Dječje kuće u sklopu bivšeg »Benčića«?


– GKL muči prije svega manjak prostora za kreaciju i rad, pa se nadamo da će se otvaranjem Dječje kuće dio naših programa, posebice radioničkih, moći izvoditi u prostorima Dječje kuće. Za nas je to veliki vjetar u leđa, ali i zahtjevan proces kojega će trebati održavati, s obzirom da ćemo cijelo vrijeme paralelno izvoditi predstave u GKL-u i praktički na dvije različite lokacije djelovati s istim kapacitetom ljudstva. No, Gradsko kazalište lutaka Rijeka jedina je riječka ustanova koja se profesionalno bavi isključivo umjetnošću i kulturom za djecu i naše prirodno mjesto, uz matično Kazalište, jest svakako Dječja kuća.