Luda kuća

Komik Motion Show: Nevina, duhovita, srčana i nadasve lijepa predstava

Ante Peričić

Foto Milan Kovačević

Foto Milan Kovačević

Hrvatska publika ima priliku (na kojoj bi joj pozavidjele i svjetske metropole) uživati u super slapstick komediji koju je režirao, i u kojoj igra, svjetski majstor klaunerije David Shiner



ZAGREB – »Tko ste vi i što želite?« pitanje je koje talijanska mafijaška lutkarska obitelj postavlja dvama samurajima nekoliko puta uzastopce prilikom slučajnog susreta tih dvaju strašnih entiteta. Možda ova prva rečenica zvuči zastrašujuće ali, vjerujte, u stvarnosti je to totalno drukčije! Riječ je o jednoj od nekoliko scena iz doista dozlaboga duhovite predstave »Komik Motion Show« koju još danas možete pogledati u zagrebačkoj Ludoj kući. U tom fantastičnom prostoru hrvatska publika ima priliku (na kojoj bi joj pozavidjele i svjetske metropole) uživati u super slapstick komediji koju je režirao, i u kojoj igra, ni više ni manje nego svjetski majstor klaunerije, izvanredni David Shiner. Ta nevina, duhovita, talentirana, srčana i nadasve lijepa predstava ponudila je nešto za čime hrvatske daske jednostavno žude.


Klaunovi samuraji


»Komik Motion Show« nastao je u koprodukciji Triko Cirkus Teatra, Lude Kuće i Ivana Đuričića, koji je prepričao da se Shiner pojavio u Hrvatskoj na poziv Triko Cirkus Teatra 2018. te u Zagrebu održao klaunovsku radionicu tijekom koje je nastalo nekoliko vrlo duhovitih scena klaunova samuraja. »To mu je dalo ideju za novu predstavu, a zahvaljujući odličnim hrvatskim glumcima, koji i sada glume u predstavi, odlučio ju je raditi u Zagrebu. Tu smo se uključili mi. Zasukali smo rukave i dogodila se suradnja koju je usporila pandemija koronavirusa, ali eto nas. Spremni smo razveseliti ljude, nasmijati ih i donijeti duh svjetski poznatog Cirque du Soleila i Broadwaya u zagrebačko Ludilište u Zvonimirovu.«


Osim Đuričića i Shinera, u predstavi koja nikoga ne ostavlja nenasmiješenim, igraju i Iva Peter Dragan, Bojan Bak, Iskra Jirsak te Nikolina Majdak. Ta šestorka vodi nas na putovanje kroz nekoliko fantastično osmišljenih minijatura koje možemo promatrati odvojeno, ali i kao cjelinu. Vješto zamišljena, i još uvjerljivije odigrana (nije ni čudo što Shiner obožava svoje glumce), predstava obiluje klaunovskim alatima izvježbanih do tančina.




Glumačkoj podjeli se, u dvjema scenama, pridružuju i slučajno odabrani gledatelji, a Shinerov talent možda je i najvidljiviji baš u tim trenucima u kojima se igra s gledateljima, improvizira te od totalno slučajnih amatera stvara likove na koje publika itekako dobro reagira. Glavno je pitanje u svakoj od minijatura – što je sa životom poslije smrti? Još to nismo dokučili u stvarnosti, ali u Shinerovom teatru život se nikada ne gasi.


Fizički teatar


»Nakon 40 godina rada u svijetu fizičkog teatra zaista sam osjetio, a osjećam i dalje, golemu sreću što sam u Hrvatskoj otkrio grupu glumaca u cijelosti posvećenih prihvaćanju i izgradnji novih kazališnih formi bez straha i sumnje, već s velikom radošću. Siguran sam i jedva čekam da predstava »Komik Motion Show« i ansambl koji u njoj igra nasmije, opusti i razveseli publiku vašeg divnog Zagreba«, poručila je zvijezda Broadwaya, Cirque du Soleila, a sada i Lude Kuće, David Shiner. Uz ranije navedene glumce, predstavu su realizirali kostimografkinja Valentina Crnković, oblikovatelj svjetla Milan Kovačević, dizajner zvuka Mario Mirković te dizajner plakata Marko Dješka. Za komunikacijski dio oko predstave zadužena je Sanija Hasanić.


»Posebno mi je drago što je klaun i komičar takvog kalibra izabrao baš Zagreb i zagrebačke glumce za rad na najnovijoj predstavi. Drago mi je kao producentici i kao klaunici da je prepoznao naše potencijale i želju da ponudimo nešto drukčije od onoga što je ovdašnja publika navikla gledati, iako se time izlažemo riziku. Smijeha u kazalištu je premalo, iskrene emocije još manje i zato se nadam da će nas publika prihvatiti«, kazala je umjetnička direktorica Triko Cirkus Teatra i članica Shinerovog hrvatskog ansambla Iva Peter Dragan.


Kako je riječ o fizičkom teatru, u predstavi ne postoje jezične barijere, stoga je ona zahvalna i za svjetske pozornice te ostaje nada da će tim putem jednom i krenuti, a do tada pravac u Zvonimirovu 63 danas (četvrtak, 6. listopada) jer do studenoga, zbog Shinerova gustog rasporeda na europskim pozornicama i fakultetima, pogledati istu neće biti prilike.